Po prihodu v Gambijo

Po prihodu v Gambijo se večina vaših skrbi konča, saj organizacijo večine dejavnosti prevzamemo mi.

NA LETALIŠČU

V času pandemije so na Gambijskem letališču uvedli takso za varnostne preglede (security fee), ki jo je potrebno plačati ob vstopu in izstopu iz države. Taksa je 20 dolarjev oziroma 1000 gambijskih dalasijev, kar je malo manj kot 20 evrov. Plačilo je mogoče le v dalasijih ali dolarjih, zato poskrbite, da boste denar v dolarje (dalasijev navadno ni mogoče dobiti) zamenjali že pred odhodom. Nekateri prostovoljci so sicer plačilo uspeli urediti tudi v evrih. 

 

 

Na letalu ali ob prihodu na letališče boste prejeli »vstopni« obrazec, ki ga je potrebno izpolniti takoj ob prihodu in ga predložiti ob prvi kontroli potnih listov. Če obrazca niste prejeli, ob prihodu v letališko stavbo takoj zaprosite osebje zanj. Izpolnite obrazec in nato nadaljujte proti izhodu. Obrazec je namenjen evidenci potnikov, ki pridejo in odidejo iz gambijskega letališča. Poleg osnovnih podatkov je potrebno vpisati številko potnega lista, poklic, kje ste nastanjeni v Gambiji (Bijilo), namen obiska (tourism and volunteering), kje ste zvedeli za Gambijo (Kids Are The World, The Gambia). Če obrazca ne boste znali izpolniti, vam bo prijazni uslužbenci pomagali.

PREVOZ IZ LETALIŠČA in PRVI STIK Z OKOLICO

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letališču čakal predstavnik partnerske organizacije. Za vse naše prostovoljce uredimo prevoz do lokacije nastanitve, ne glede na uro prihoda na letališče. Cena prevoza je odvisna od števila potnikov v istem terminu, tipa vozila in količine prtljage. O strošku prevoza se lahko pozanimate vnaprej tako, da nam pišete na info@potujkotprostovoljec.si

 

 

Priporočamo vam, da si oblečete naše zelene majice (če ste jih prevzeli v Ljubljani), saj jih osebje na letališču že zelo dobro pozna. Velikokrat se zgodi, da si s tem prostovoljci skrajšajo čas pregleda prtljage.

 

 

Drugi dan po prihodu vam bo koordinator predstavil okolico. Peljal vas bodo do prve menjalnice, lokalne trgovine, supermarketa in plaže.

NASTANITEV

Preko lokalnega posrednika vam pomagamo pri rezervaciji stanovanja, kjer je poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitnimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje. Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih.  Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča, vendar sta v »boljših« in s tem tudi dražjih predelih tako higiena kot tudi varnost na višjem nivoju. Tudi dostop do elektrike, interneta, vode in sanitarij je v takih predelih boljši, v primerjavi z drugimi revnejšimi in za nas težje sprejemljivimi pogoji.


Možnost bivanja pri domačinih omogoča program prostovoljnega dela v Gunjurju (varovanje okolja in narave, zaščita želv), Kerewan Sambi Siri ali Njauu (prostovoljna dela na vasi).


Razmere niso popolnoma lokalne, vendar pa seveda niso na nivoju evropskega standarda. Imate svojo sobo z ločenimi toaletnimi prostori, poskrbljeno je tudi za posteljnino, brisače in pa mrežo proti komarjem. Topla voda in Wi-Fi v večini primerov nista na voljo. V Gunjurju so v ceno bivanja (20 eur/noč/oseba) so vključeni zajtrk, kosilo in večerja.  V primeru večjih skupin, se nudi nastanitev v Dalaba Eco Lodge. Za več podrobnosti o možnosti nastanitve za zgoraj omenjene programe nam pišite na info@potujkotprostovoljec.si. 


Za vse ostale programe pa lahko izbirate med bivanjem v družinski hiši skupaj s člani organizacije ali poljubno turistično nastanitvijo (hotel, počitniška hiša, apartma), glede na vaše zahteve, predviden proračun in naša priporočila glede oddaljenosti in varnosti. Pri iskanju nastanitve vam pomagamo mi preko lokalnih turističnih ponudnikov.


Večina prostovoljcev pa se odloči za bivanje v družinski hiši skupaj s člani organizacije, saj je tako vedno na voljo nekdo, ki vam lahko pomaga z informacijami in usmeritvami, okolje pa je precej domače. Sobo si lahko delite (od 10 do 15 eur/oseba/dan) ali pa v njej bivate sami (30 eur/oseba/dan). Če se odločite za deljenje sobe, je število prostovoljcev, ki si bodo sobo delili z vami odvisno od kapacitet in števila prijav na termin (od 2 do 4). Na voljo imate souporabo kuhinje, bazena, vrta, balkona in dnevnega prostora. Za doplačilo 10 eur na dan pa imate tudi možnost uporabe klime. Oddaljenost od glavne ceste je 1 minuto hoje, od morja pa 15 minut. Menjava brisač 2x tedensko in posteljnine 1x tedensko. Občasno lahko pride do prekinitve električnega toka, dostopa do vode in Wi-Fija. Nastanitev je primerna za osebe, ki jih ne motijo otroci, živali in manj zasebnosti v skupnih prostorih. Obiski so omejeni in morajo biti najavljeni in odobreni vnaprej. Kapacitete so omejene.  


Cena nastanitve se lahko v primeru velike zasedenosti spremeni, zato vas prosimo, da se o točnem strošku nastanitve pozanimate na info@potujkotprostovoljec.si pred svojim odhodom. 

DNEVNI PREVOZ

Na voljo imate javni prevoz – majhne, hitre avtobuse, ki vozijo po glavnih cestah in so primerni za kratke vožnje. Ta možnost je zelo ugodna. Druga možnost je taksi. Cena je odvisna od oddaljenosti. Možno je tudi, da naročite taksi, ki vas pobere na določenem mestu ob določeni uri. Za ceno se je potrebno dogovoriti vnaprej (oziroma se za njo pogajati). V Gambiji obstajajo tri različne taksi službe.

 

 

Taksiji za turiste

Navadno so označeni z napisom “tourist taxi”. Ti taksiji imajo licenco GTA, ki jo podeljuje zavod za turizem v Gambiji – the Gambia Tourism Authority in je namenjen le za transport turistov. Običajno stojijo pred hoteli in letovišči. Delujejo po principu čakalne vrste in imajo določene cene za vse destinacije v in izven Gambije.

 

 

 

Rumeni in zeleni taksiji

So vozila rumene in zelene barve, običajno za štiri osebe. Nudijo deljeno taksi službo, kar pomeni, da si taksi lahko delite z drugimi potniki. Uporabljajo jih lahko tudi posamezniki za prevoz po mestu, imenovanem »town trip«.

 

 

Bush Taxi

Domačini se navadno prevažajo v velikih taksijih imenovanih bush taxi. To so večinoma vozila za sedem potnikov, vozila za dostavo, kombiji in avtobusi. Ta vozila niso označena z določeno barvo in jih uporabljajo za prevoz na dolge in kratke razdalje. Cene so določene, kljub temu pa priporočamo, da se pozanimate za ceno vozovnice preden vstopite. Ti taksiji se ustavljajo na poti, da lahko potniki vstopijo in izstopijo.

 

Glavne ceste so asfaltirane in urejene, med tem ko so stranske ceste lahko v slabem stanju. Zato je predvsem med deževno dobo težje voziti po stranskih cestah.

 

Če nameravate v Gambiji voziti, s seboj prinesite mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku. Vendar se zavedajte, da je vožnja v Gambiji bolj hektična izkušnja kot je v Evropi. Načeloma ne priporočamo uporabe izposojenih vozil in ne odgovarjamo za odločitve naših prostovoljcev.

 

Za prostovoljce običajno vsakodnevni transport organiziramo, najamemo pa taksije z vozniki, ki jim zaupamo. Voznik pobere prostovoljce pred nastanitvenim kompleksom, kjer živijo ob dogovorjeni uri in jih pripelje nazaj po opravljenem delu. Možno se je dogovoriti za prevoz tudi po delu za dodatne vnaprej dogovorjene aktivnosti.

 

Prevoz si lahko urejate tudi sami in se poslužujete cenejših lokalnih avtobusov, vendar se morate tudi v tem primeru držati dogovorjenih ur, kar pa je lahko malo večji izziv, saj pri lokalnem prevozu dostikrat pride do zamud ali kakšnih drugih nepredvidenih situacij (okvara vozila, sprememba poti…). Odločitev je vaša.

KAKO POTEKA DAN PROSTOVOLJCA/DELO V GAMBIJI

OPIS TIPIČNEGA DNEVA

Verjamemo, da si prostovoljci zaslužijo najboljšo podporo, ki je na voljo, zato imajo naši lokalni sodelavci precej zahtevne naloge. Naši prostovoljci delajo v skupnosti in preživljajo čas v lokalnih okoliščinah z njihovimi novimi sodelavci. Tako lahko pridobijo resničen vpogled v lokalne navade in izzive, kar vam tudi omogoča, da vas v skupnosti sprejmejo.

Delovni dan se prične v ponedeljek in traja do petka (z izjemami). Po zajtrku se z lokalnim prevozom odpravimo na kraj odpravljanja prostovoljskega dela. Prostovoljsko delo opravljate v sodelovanju z domačini, ki vas bodo usmerjali pri vašem delu. Od vas pa se pričakuje velika mera samoiniciative, prilagodljivosti in potrpežljivosti. Po končanem delu se s prevozom odpravite nazaj na lokacijo nastanitve. Tam vas čaka organizirano kosilo (v primeru skupinske odprave). Po kosilu pa sledi prosti čas. V večernih urah se po potrebi organizira koordinacijski sestanek, na katerem se boste pogovorili o poteku dneva, načrtu za naslednji dan in o morebitnih zapletih. Na dnevne dejavnosti in aktivnosti se morate pripraviti dan prej, v sodelovanju z našimi predstavniki in domačini, s katerimi boste sodelovali.

Popoldnevi so namenjeni sproščanju in uživanju na plaži, spoznavanju načina življenja lokalnih prebivalcev, odkrivanju lokalne kulture, spoznavanju ljudi ter pripravi na naslednji dan. Morda preberete knjigo, napišete članek, posnamete video prispevek, se odpravite na sprehod, gledate TV, itd. Pomembno je, da veste, kaj je v načrtu za naslednji dan in temu primerno prilagodite popoldanske aktivnosti. Prioriteta so priprave na naslednji dan, v kolikor ugotovite, da je to potrebno, oziroma se o tem dogovorite s koordinatorji.

Pomembno je, da upoštevate nasvete glede nočnih izhodov (varnost) oziroma, da sami ne preživljate večerov zunaj, brez spremstva. Ne pozabite, da predstavljate organizacijo in delo z otroki, zato je pomembno, da se temu primerno tudi obnašate. Individualni izhodi so na vašo lastno odgovornost in organizacija za vas v tem času ne odgovarja.

Od vas pričakujemo, da boste sodelovali pri naših projektih z novimi idejami, delili izkušnje z drugimi, svetovali pri reševanju problematike, izkazali inovativnost in pripadnost programu. Po vašem prihodu domov bomo zelo veseli, če boste z nami sodelovali na način, ki si ga boste sami izbrali.

Ob vikendih se lahko udeležite izletov, ki vam jih ponuja naša sodelujoča lokalna turistična agencija. Možnosti imate veliko. Lahko se odpravite v vas in raziskujete kulturni turizem. Skratka, vikendi naj bodo čimbolj zabavni in raziskovalni.

ALI MORATE VES SVOJ ČAS POSVETITI DELU?

Vsekakor ne! Vsi prostovoljci imate ogromno prostega časa v popoldnevih med tednom ter se vikende, ki ga lahko namenite pripravam na delo, raziskovanju države, sprehodom po plaži, obiskovanju družin, druženju z lokalnimi prebivalci. Aktivnosti v prostem času izbirate sami. Lahko berete knjigo, se učite igrati na bobne, na craft marketu igrate najstarejšo igro na svetu z domačini, se učite kuhati, plavate, se sončite, itd. Pri ničemer vas ne omejujemo dokler so aktivnosti v skladu z načeli prostovoljstva in organizacije. Neprimernega obnašanja, pitje alkohola v velikih količinah, pretiranega nočnega zabavanja ne podpiramo, saj le to škodi našemu delu in odnosu z domačini. Tisti, ki si tega želite, lahko v Gambijo pridete preko turistične agencije ali v lastni režiji.

 

V prostem času se lahko udeležite tudi številnih izletov, ki jih poskušamo organizirati v sodelovanju z lokalnimi ponudniki. Nekaj primerov, si lahko ogledate TUKAJ