Počitniški tabori za otroke

V času poletnih počitnic v našem vrtcu v Brufutu, Ghana Town, potekajo poletni tabori za otroke iz okoliških vasi, ki čez leto obiskujejo naš vrtec in tudi tiste, ki se s šolo še niso srečali in morda te možnosti tudi nikoli ne bodo imeli. Namen poletnih taborov je zagotoviti prijetno vzdušje za otroke in organizirati čim več športno aktivnih, ustvarjalnih, zabavnih in poučnih delavnic, ki jih prostovoljci izvajajo skupaj s pomočjo lokalnih učiteljev. Poletne tabore vsako leto obiskuje med 50 in 150 otrok starosti od 4 do 8 let. V času poletnih taborov je organizirana tudi vsakodnevna malica za otroke.

Lokacija

Brufut, Ghana Town, The Gambia

Trajanje

3 tedni

Urnik

PON-ČET: 8.30 - 13.00, PET: 8.30 – 12.00

Termini

Poletni tabor 1, 2 in 3

Število prostih mest

6 na termin

Tip potovanja

skupinska odprava / prostovoljno delo / študijski obisk

Nastanitev

priporočamo nastanitev v družinski hiši

Oddaljenost od dela

10 km

Prevoz na delo

javni prevoz & hoja (1 prestop, cca 1h) – GMD24 / taxi (cca 30 min) – cca. GMD 1000

Koordinatorji

Gambijski koordinatorji: Amet/Emil/Buba & Slovenska koordinatorka: Jasmina

Pogoji

veselje do dela z otroki, izkušnje v pedagogiki so bonus, zadovoljivo znanje angleščine, samostojnost, iznajdljivost in potrpežljivost, zbiranje donacij (minimalno 250,00 eur)

Cilj projekta

ustvariti prijetno in poučno okolje za otroke iz okoliških vasi, zagotoviti dnevno malico

Namen donacij

zbrane donacije bodo porabljene za organizacijo malice za otroke na poletnem taboru, nakup materialov za ustvarjanje, nagrade lokalnim učiteljem za sodelovanje, vzdrževanje in tekoče stroške v vrtcu (elektrika, voda, popravila, čiščenje, vzdrževanje, barvanje, prenova obzidja) ter po potrebi, zmožnostih in presoji za ostale tekoče projekte društva ali intervencijsko pomoč

Kakšne so naloge prostovoljca na šoli?

Aktivnosti, ki jih boste skupaj s preostalo ekipo prostovoljcev izvajali, so športne igre, družabne igre na prostem, igranje na glasbila, pojoče urice, spoznavanje s črkami in številkami ter osnovami angleškega jezika, skratka vse aktivnosti, ki jih je mogoče izvajati v centru z opremo in pripomočki, ki jih nudi. Pri tem je zaželena vaša iznajdljivost, prilagodljivost in izvirnost pri kreiranju novih aktivnosti, ki jih boste izvedli z otroki različnih starosti. Želja je, da se otroci medgeneracijsko povezujejo in izmenjujejo znanje, saj v domačem okolju na žalost večina otrok nima na voljo nikogar, ki bi imel zadostno znanje (npr. angleščine) ali čas, da bi znanje predajal naprej.

Kako izgleda prvi dan in nadaljnji dnevi na delu?

Prvi dan vas bo v šolo z javnim prevozom odpeljal naš koordinator prostovoljcev ali pa drugi prostovoljci, ki so na taboru sodelovali že pred vašim prihodom.

Ob prihodu v vrtec, vam bo ravnateljica ali namestnica razkazala šolo. Učitelji bodo učence zbrali na šolskem dvorišču, da vas pozdravijo s pesmicami in vam izrazijo dobrodošlico. Sledil bo začetek dopoldanskega tečaja, ki bo trajal eno uro, nato bo sledila ura odmora za dnevni obrok in igranje zunaj z otroki, nato pa se bo začel popoldanski termin, ki bo prav tako trajal eno uro.

Kako se pripraviti?

Aktivnosti v šoli trajajo od 9.00 do 13.00 z vmesnim odmorom. Naši prostovoljci pripravljajo in vodijo delavnice na šoli. V paru izpeljejo dve pripravljeni delavnici za dopoldanski in popoldanski del. Običajno jim pomagajo učitelji v šoli.

Vsaka učna ura je različna, vendar je v glavnem poudarek na ustvarjalnosti, plesu in petju otroških pesmic, pripovedovanju zgodb itd. S seboj lahko tudi prinesete gradiva za ustvarjalne delavnice za skupino otrok (navadno imamo po 30 otrok v skupini). V šoli bo okoli vas veliko hrupa, a se ga boste sčasoma navadili.

Naši prostovoljci se velikokrat popoldan skupaj pripravijo na delavnice naslednjega dne.

Kakšne materiale potrebujemo?

V šoli imamo kar nekaj šolskih pripomočkov in materialov, vendar jih morda ne bo dovolj, zato lahko pri nas preverite, ali bo treba za nekatere posebne delavnice prinesti določene specifične elemente (npr. slamice, barvni trakovi itd.).

Potrebščine, ki jih najbolj potrebujemo so materiali za ustvarjalne delavnice (mora jih biti dovolj za izvedbo delavnice za minimalno 30 otrok), navadni svinčniki, barvice, šilčki, škarje, radirke, lepila, vodene barvice, barvni papir, igre (loparji, žoge …), inštrumenti, knjige v angleščini, izobraževalni posterji.

Kar nekaj stvari je, ki morda v Gambiji niso tako zelo uporabne kot se na prvi pogled zdi. Vsekakor se je potrebno držati pravila, da v primeru, da donacije ni mogoče uporabiti v razredu (npr. igrača s katero se lahko igrata samo 2 otroka, kos oblačila, ki ga je težko nameniti samo enemu od otrok, plišasta igrača…), za to raje poiščite prejemnika, ki mu bo bolj koristila.

Poskusite se izogniti plastelinom (ko pade na prašna tla, ni več uporaben), flumastrom (otroci in učitelji pozabljajo, da se flumaster izsuši, če je brez pokrovčka), plišastim igračam (otroci v Gambiji jih niso vajeni in za njih niso ravno zanimive. če ste boter, lahko to namenite svojemu varovancu, v šoli pa za najmanjše raje uporabljamo kakšne kocke ali didaktične igrače za sestavljanje, …), igračam na baterije (baterije so strošek, zato igrača na baterije ni več uporabna ko se te enkrat porabijo).

Kako izgleda prosti čas?

Popoldne in ob vikendih imate veliko prostega časa za raziskovanje dežele ali uživanje na plaži. Za naše prostovoljce pomagamo organizirati delavnice, vodene izlete, poldnevne aktivnosti in daljša raziskovanja notranjosti države. Ogromno idej za aktivnosti si lahko že vnaprej ogledate na spletni strani My Gambia, nato pa se na lokaciji skupaj dogovorimo kakšni so vaši interesi. Naši prostovoljci imajo za večino izletov in aktivnosti preko My Gambije 10% popust.