POMEMBEN DRUŽBENI SIMBOL

Dati in sprejeti orešek, ki se mu reče kola, je tradicionalna izmenjava prijateljstva in spoštovanja. Kola je zelo pomemben simbol v socialnem in kulturnem življenju Gambijcev in Senegalcev. Drevesa zrastejo visoko do 20m, listi so dolgi do 30cm. Oreške se stre v manjše koščke in se jih žveči (afriški žvečilni gumi). Ker vsebujejo kofein, je en manjši košček oreška podobno kot če bi spili kavo ali pravi čaj. poleg tega, da oreški dajejo energijo in delujejo antidepresivno, jih uporabljajo za zmanjševanje lakote in utrujenosti, pomagajo pri prebavi, delujejo kot afrodiziak ter imajo zdravilne lastnosti. Stroki se uporabljajo tudi za lajšanje porodnih bolečin; semena za ublažitev driske, korenine pa se uporabljajo za čiščenje zob.

Kola nut igra pomembno vlogo pri raznih ceremonijah. Če se moški želi poročiti, je prvi korak ta, da pošlje oreške k družini njegove izbranke. Če družina sprejme oreške, potem nadaljujejo z dogovarjanjem glede poroke, če družina zavrne oreške pomeni, da se ne strinjajo s poroko. Običajno potem potekajo razni pogovori in pogajanja. Če jih bodoči ženin prepriča, potem mora ponovno poslati oreške, da jih družina sprejme.

Uporabljajo se tudi kadar nekdo pride prosit za odpuščanje. Če nekomu narediš nekaj slabega in se želiš opravičiti, potem tej osebi neseš oreške in jo prosiš, da ti odpusti. Velja tudi kot dragoceno darilo starejšim osebam, vaškim poglavarjem ali raznim zdravilcem.

Okus je na začetku zelo grenek, nato pa postane bolj kot ne nevtralen.

kola nut gambija