POTREBUJEMO DODATNO UČILNICO

Kids Are The World nursery, Ghana Town, Brufut, Gambija

V šolskem letu 2019/2020 smo sprejeli 64 otrok, starih med tri in šest let. Vsi so bili prvič vpisani v izobraževalno institucijo, saj prihajajo iz revnih družin in večina jih živi v bivališčih brez vode in elektrike. Po koncu prvega semestra, smo jih razdelili v dve stopnji, “nursery” 1 in “nursery 2”. Starejši, so hitro napredovali, zato, smo se odločili, da lahko napredujejo v višjo stopnjo.

Vsi otroci imajo tudi podpornike (botre) iz Slovenije, Anglije in Poljske.

V centru smo skupaj z donatorji, prostovoljci in ekipe študentov ter mentorjev ljubljanske fakultete za arhitekturo, zgradili 3 učilnice, toaletne prostore in večnamenski prostor.

V vasi smo konec junija oznanili, da s ponedeljkom 29.6.2020, sprejemamo novih 30 malčkov, starih tri in štiri leta za prvo stopnjo, “nursery 1”. Prednost imajo tisti, ki si izobraževanja za svoje malčke ne morejo privoščiti, z drugimi besedami, najbolj revni v vasi.

Če bi bili tisti dan (in potem še ves teden) z nami v centru, bi slišali ogromno zgodb, videli številne otroke, spoznali starše in se predvsem seznanili z razmerami in težavami v katerih živijo številni med nami.

Prišlo je več kot 60 staršev. Ponižno so sedeli in čakali. Ko so prišli na vrsto, so prosili, da naj sprejmemo njihovega otroka, saj sicer nimajo nobenih možnosti, da bi se izobraževali. Poleg staršev z otroki starimi tri in štiri leta, so prišli tudi starši s starejšimi otroki, starimi pet ali šest, tudi sedem, ki še nikoli niso bili vpisani v nobeno izobraževalno institucijo.

Zelo težko je biti v situaciji, ko je potrebno “izbirati” najbolj revne med revnimi. Zelo težko je izbirati med otroki, ki že na prvi pogled kažejo na težke razmere. Odprte rane, opečena koža brez “prave” nege, podhranjenost, premajhna/prevelika obutev, itd.

In po ponovnem (tudi lansko leto je bilo tako) pretresljivem vpisovanju otrok v vrtec, smo se odločili, da namesto 30, sprejmemo 60 otrok ter, da poskusimo za vse ostale poiskati podpornike.

Vse otroke, ki iščejo pomoč objavljamo na naših socialnih omrežjih – Za Otroke Sveta – Kids Are The World.

Trenutno imamo 3 učilnice, nadaljevanje gradnje v deževni dobi pa je bolj kot ne nemogoče. Rešitev potrebujemo čimprej, zato smo prišli do ideje, da bi postavili zunanjo učilnico, kjer bi izvajali različne dejavnosti pod streho in v senci. Ta učilnica bi bila “zunanja postaja” in otroci bi se v njej izmenjavali.

Narejena bi bila na lokalni način, iz lesa in trave. Notranjost stropa pa obložena z bambusom ali tekstilom.

Simbolična fotografija iz projekta Gunjur

Ocenjeni stroški za postavitev zunanje učilnice so cca 450€.

V kolikor želite in lahko podprete postavitev zunanje učilnice, vas prosimo, da vaš prispevek nakažete na naš TRR.

Podatki za nakazilo:
Društvo Za Otroke Sveta
SI56 2900 0005 0687 692
Koda namena: CHAR
Namen: ZUNANJA UČILNICA

Imena vseh donatorjev bodo vpisana na zidake.

Hvala, ker nam zaupate in nas podpirate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *