PRENOVA OBZIDJA IN IZGRADNJA UČILNICE

V decembru smo pričeli z obnovo obzidja karierno-izobraževalnega centra. Prenova je potrebna, saj je bila prvotna stena zgrajena zelo nekvalitetno in z namenom omejitve zemljišča, ni pa služila kot zaščita. V lanskem letu se je del stranske ograje začel rušiti in je postal nevaren za otroke, ki obiskujejo vrtec, saj so velikokrat plezali čez obzidje. Prav tako se je del ograje zrušil po tem, ko se je nekdo od domačinov z avtom zaletel v sprednji del. Obzidje je potrebno za namen varovanja centra, saj bo v bodoče v centru tudi računalniška učilnica in skladišče, ki lahko zelo hitro privabi nepridiprave. Že velikokrat smo bili priča manjših tatvin in poškodb učilnice, saj so otroci sredi noči plezali čez streho in odnašali stvari iz učilnic. Novo obzidje je pomembno tudi za varovanje otrok, ki ne bodo mogli več odtavati iz šolskega zemljišča sredi pouka, prav tako pa bo bolj kontroliran vstop v šolo.

Obnova obzidja poteka v fazah. Trenutno je prenovljen sprednji in en stranski del obzidja. Prvi je bil dokončan v januarju, nato smo pričeli z gradnjo stranskega dela, ki je bil končan v februarju. Nadaljevali bomo z izgradnjo učilnice, ki je trenutno naša prioriteta, nato pa bomo dokončali še preostale stranice obzidja.

 

Za izgradnjo učilnice smo prvotno načrtovali lokalno gradnjo, vendar se je kasneje ob prehodu v sušno dobo izkazalo, da takšen način gradnje ne bo ustrezen, saj je preveč vetrovno in bi pesek odnašalo tudi v učilnico. Zato smo se odločili, da bomo zadnjo učilnico zgradili na enak način kot preostale tri. Vse donacije, ki smo jih že prejeli v ta namen, vključno z delom donacij podjetja, ki nas mesečno podpira pri naših projektih in sponzorira tudi dva otroka bomo namenili za izgradnjo učilnice.

Februarja smo naročili izdelavo zidakov (earth compressed) in trenutno so že v centru, kjer se bo kmalu pričela gradnja. V vmesnem času je v državi zmanjkalo cementa, zato se je gradnja zopet nekoliko zamaknila.  V karierno-izobraževalnem centru imamo trenutno več kot 130 otrok, ki brezplačno obiskujejo vrtec s pomočjo podpore botrov. Otroci so razporejeni v 4 nivoje (prenursery, nursery 1, nursery 2 in nursery 3). Ob izgradnji centra smo načrtovali, da bomo v vrtcu izvajali pouk samo za levele od nursery 1 do nursery 3. Ob vpisu novih otrok pa je bilo toliko prošenj za vključitev v šolo, da smo se odločili, da dodamo še en razred in vpišemo še dodatnih 30 otrok, ki so trenutno priključeni levelu Nursery 1 v skupni učilnici. Ko ni vetra, poteka pouk zunaj, pod nadstrešnico. To pa je mogoče le redkokdaj, saj že ob šibkem vetru postane pesek in prah v zraku zelo moteč. Prav tako si želimo postaviti skladišče in kabinet za učitelje. Za ta namen bomo uporabili že postavljeno nadstrešnico, ki jo bomo zazidali. Izgradnja bo potekala po standardu in z materiali, ki so jih uporabljali študenti arhitekture iz univerze v Ljubljani, ki so sodelovali v projektu izgradnje prvih treh učilnic. Predlagali so zidake, ki so izdelani s posebno napravo iz Indije in so veliko bolj vzdržljivi. 

Želimo si, da bi naši otroci lahko kmalu začeli s poukom v novi učilnici in da bi bilo obzidje dokončano v najkrajšem možnem času. Nato se želimo lotiti urejanja okolice (sajenje dreves) in urejanja igrišča za otroke. Naslednji korak je izgradnja računalniške učilnice. Čaka nas še ogromno dela in potrebujemo vašo pomoč.  Vsakega prispevka bomo srčno veseli. 

DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
KUNAVERJEVA ULICA 9, 1000 LJUBLJANA, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Namen: IZGRADNJA IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA
Koda namena: CHAR


Hvala, ker vam je mar.