Zaščita želv v Gunjurju

Program poteka v vasi Gunjur. Gre za tip potovanja, ki vam omogoča močno vključenost v lokalno skupnost, saj živite in delate skupaj s člani lokalne skupnosti in člani nevladnih organizacij, ki se borijo za zaščito okolja in živali (predvsem želv). Ekipa, s katero boste delali, je ekipa gambijskih prostovoljcev, ki je izobražena in zelo zavzeta za varstvo okolja, prav tako pa so zelo gostoljubni in se trudijo, da se naši prostovoljci pri njih počutijo nadvse prijetno. Glede na njihov tedenski razpored se boste udeleževali nočnih patrulj in ostalih aktivnosti za zaščito želv ter okolja.  

Lokacija

Gunjur, The Gambia

Trajanje

minimalno 1 teden, maksimalno trajanje ni omejeno (*omogočamo tudi enodnevne patrulje)

Urnik

glavni del programa so nočne patrulje, ki se večinoma začnejo okrog 9.ure zvečer in trajajo cca 4 ure

Termini

od konca julija do novembra

Število prostih mest

8 na termin

Tip potovanja

skupinska odprava / prostovoljno delo / študijski obisk

Nastanitev

v primeru posameznikov, so ti nastanjeni pri družinah v Gunjurju, v primeru večje skupine pa nastanitev organiziramo v Dalaba Eco Lodge

Oddaljenost od dela

v radiju 5 km od nastanitve

Prevoz na delo

hoja, kolesarjenje, javni prevoz (cena na eni relaciji je GMD12) ali taxi (cena na km je cca. 50 GMD)

Koordinatorji

Ahmed/Lamin/Botto (*slovenski koordinator na sami lokaciji ni prisoten)

Pogoji

ljubezen do narave in okolja, izkušnje v naravo varstvu so bonus, zadovoljivo znanje angleščine, samostojnost, iznajdljivost in potrpežljivost, zbiranje donacij (minimalno 250,00 eur)

Cilj projekta

podpreti lokalno nevladno organizacijo pri njihovih trenutnih projektih, predvsem dokončanju centra za zaščito želv in drevesnice

Namen donacij

večina donacij bo namenjena lokalni nevladni organizaciji v Gunjurju za njihove tekoče projekte za zaščito okolja in živali, del zbranih donacij pa bo porabljen po potrebi, zmožnostih in presoji za tekoče projekte društva Za Otroke Sveta (karierno-izobraževalni center – nadaljnja izgradnja in vzdrževanje, namestitev solarnih luči za vasi na podeželju, projekti za ohranjanje kulturne dediščine) ali intervencijsko pomoč.

Kakšne so naloge prostovoljca?

Na področju za zaščito želv se najbolj aktivno izvajajo aktivnosti v času od konca junija do konca novembra, ko se varujejo želvja jajca in mladički, ki se jih, ko zrastejo, izpusti v morje. Delo v zvezi z varovanjem želv večinoma poteka ponoči, ko se izvajajo patrulje po obali (pripravite se na veliko hoje – cca 5 km na noč), saj želve ležejo jajca ponoči. Vaša naloga je, da skupaj z lokalnim prostovoljcem, ki je usposobljen za delo z želvami in želvjimi jajci, patruljirate po obali in iščete morebitna nova gnezdišča z jajci. Ta jajca je nato potrebno v najkrajšem možnem času prenesti v valilnico, kjer so zavarovana pred plenilci, med katerimi je tudi človek. Zelo si prizadevamo tudi za izgradnjo manjšega centra, ki bi zagotovil, da bi se aktivnosti lahko izvajale skozi celo leto, v sodelovanju s člani 4 nevladnih organizacij v Gambiji, ki si zelo prizadevajo za ohranjanje okolja in trajnostni razvoj.

Če boste želeli, se lahko čez dan vključite tudi v okoljevarstvene aktivnosti, kot so zalivanje palm, čiščenje smeti na obali, zagotavljanje smetnjakov in manjšanje problematike neurejenega odvoza smeti, spoznavanje problematike »sand mining« – kopanja peska ob obali, spoznavanje novih drevesnih in živalskih vrst, kontrolne sprehode po gozdu, sodelovanje pri projektih vzgajanja drevesnic in pogozdovanja, in še in še.  

Kako izgleda prvi dan in nadaljnji dnevi na delu?

V Gambiji vas bo sprejela naša matična ekipa koordinatorjev. (Najmanj) Prvo noč boste preživeli v območju Kololija, da vas navadimo na okolico in da se tudi sami navadite novega okolja. Nato se boste s taksijem ali javnim prevozom odpravili v Gunjur, kjer vas bo sprejel lokalni koordinator, ki vas bo pospremil do vaše nastanitve. Skupaj s preostalimi člani ekipe boste imeli uvodni sestanek, na katerem boste dorekli načrt dela za celotni teden.

Nato se boste glede na tedenski urnik skupaj s člani ekipe odpravljali na nočne patrulje in se po želji pridruževali različnim iniciativam in medtem tudi spoznavali okolje v katerem boste bivali.

Kako se pripraviti?

Poskrbite, da boste s seboj imeli primerno obutev (pohodni čevlji so obvezna oprema), obleko (športna, pohodna oblačila in v času zelene sezone tudi kakšna nepremočljiva jakna). Bivalne razmere vaših gostiteljev niso popolnoma lokalne, vendar pa seveda niso na nivoju evropskega standarda. Topla voda navadno ni na voljo, prav tako večkrat pride do izpadov električnega toka. Wi-Fi ni na voljo, zato vam priporočamo uporabo mobilnih podatkov preko lokalne SIM kartice. Ne pozabite na polnilne postaje (powerbank) in kakšno ročno svetilko za vsak slučaj. Prav tako poskrbite za dovolj veliko količino repelentov, in zaščiti proti soncu, saj se boste precej časa zadrževali v naravnem okolju. Bivali boste v izrazito konzervativni družbi, ki je zelo verna (islam), zato vam priporočamo, da si dobro preberete naš priročnik in se že vnaprej spoznate z nekaterimi običaji in načini življenja v takšni skupnosti.

Kakšne materiale potrebujemo?

Ekipa v Gunjurju bo zelo vesela kakršnekoli opreme kot so ročne svetilke, jopiči s svetlobnimi odbojniki, kompasi, GPS naprave, zaščitni pohodni čevlji, daljnogledi, …

Kako izgleda prosti čas?

Vaš teden bo precej pester, vendar se bo kljub temu našlo precej časa za odkrivanje države. Veliko raziskovanj po okolici vam lahko pomagajo organizirati lokalni koordinatorji; če pa si želite še več raziskovanja, so vam naši koordinatorji (slovenski) v Kololiju vedno na voljo za nasvete, saj za naše prostovoljce pomagamo organizirati delavnice, vodene izlete, poldnevne aktivnosti in daljša raziskovanja notranjosti države. Ogromno idej za aktivnosti si lahko že vnaprej ogledate na spletni strani My Gambia, nato pa se na lokaciji skupaj dogovorimo kakšni so vaši interesi. Naši prostovoljci imajo za večino izletov in aktivnosti preko My Gambije 10% popust.