ZDAJ SE VEČKRAT SMEJIM

“Gambija. Sreča, ki je ne moraš opisat, če je ne izkusiš. To je dežela, ki te zaznamuje za vse življenje. Ko so mi drugi govorili o dobroti in srčnosti, ki ti jo ti ljudje dajo, si nisem predstavljala kaj to pomeni, saj v našem prostoru nisem tega doživela nikoli in nikdar. Zdaj vem, kaj so mi hoteli povedati tisti, ki so tam že bili. Hodiš po vasi, ki nima kanalizacije, ki nima elektrike, ki nima vodovoda,kjer ni komunale ko ti naproti pridejo razcapani otroci, starčki, dekleta, ženske s tistim velikimi iskrivimi očmi, ko se te dotaknejo, ko se ti nasmehnejo, ki te pozdravijo tako, da vsakič zažariš v čustvih, ki te prevevajo. Preveva te sreča in želja, da bi vse objel, vsem pomagal in z vsemi delil to srečo, ki te obkroža. Ljudje ki nimajo nič in imajo vse. Občutek, ki ga poznam šele zdaj, ko sem sama to doživela. To bi moral doživeti vsak.

Botrstvo Afrika

Botrstvo Afrika

V Gambijo sem šla kot botra Sheikh Nyanu fantku staremu deset let. Njemu sem omogočila šolanje in lepše življenje z mesečnim nakazilom 17€?!? Omembe vredno za svet v katerem živim. Za njega,brezskrbno šolanje, prepotrebno, hrano, obleko, najemnino za stanovanje in to za celo družino. Ne se čudit, ko to bereš. Tako je. Taka je resnica tega sveta. Kot prostovoljko so me vodili po šolah, mi predstavili učitelje, učence in me vedno, znova in znova spravili do solz z zgodbami, o katerih so mi pripovedovali in zgodbo v kateri sem z odhodom v Gambijo doživela. Peljali so me v vas, kjer živi Nyan, v njegov dom, med njegove najdražje. Kako so me sprejeli, kako so mi ponudili z odprtimi rokami njihovo življenje, njihovo intimo, se ne da opisati.

Botrstvo Afrika

Botrstvo Afrika

Botrstvo Afrika

Botrstvo Afrika

V to prelepo deželo sem šla z mešanimi občutki. Iz nje sem prišla drugačna, spremenjena in skromnejša. Hvaležna in prijaznejša. Zdaj se večkrat smejim, kar tako, ker vem kako sem lahko srečna za vse kar imam in kako se tega še pred odhodom v Gambijo nisem zavedala. Na ulici z nasmeškom in pogledom v oči mimoidočega pozdravim. Nekateri me pogledajo neumno. Koga briga. Moja energija je lepša. In tisti, ki mi odzdravi z nasmeškom mi polepša dan, polepša ga sebi in me spomni na ljudi, ki imajo samo nasmešek in to je največ kar lahko človek ima. Vabim te, da pomagaš, da sodeluješ v tej prelepi zgodbi. Doniraj in z donacijo boš pomagal otrokom do boljšega jutri, ki so tega še kako potrebni in pomagal boš sebi, ki se ne zavedaš, kako si te izkušnje potreben.”

Nataša Šuligoj Biča

Botrstvo Afrika

Botrstvo Afrika