ČAS ZA PRIPRAVO

Čas, ki ga potrebujete za pripravo na potovanje v zahodno Afriko je od 14 dni do enega meseca. Pred odhodom se morate pozanimati kam se odpravljate, s kom boste delali, kaj boste delali in kje boste živeli. Vse informacije najdete s klikom TUKAJ in TUKAJ. Poleg tega je potrebno izpolniti PRIJAVNICO, plačati prijavnino, kupiti letalsko vozovnico, se cepiti proti rumeni mrzlici, se srečati z našimi koordinatorji (če je to možno), prebrati gradivo in poiskati ideje za šolske aktivnosti, če se boste odločili za prostovoljno delo v šoli ter pripraviti prtljago in se odpraviti na pot!

PRIJAVA & PLAČILO PRIJAVNINE

Ko vam koordinatorji potrdijo prosto mesto in skupaj z njimi najdete primerno prostovoljno delo, lahko pričnete s prijavo. Prvi korak je izpolnjevanje obrazca. S klikom TUKAJ boste našli obrazec, ki ga lastnoročno podpišite in ga pošljite skeniranega na e-mail naslov info@potujkotprostovoljec.si ali po pošti na naslov društva (DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA, KUNAVERJEVA ULICA 9, 1000 LJUBLJANA).

Skupaj z obrazcem je potrebno plačati tudi prijavnino, ki znaša 150€. V prijavnino je všteto vsi administrativni stroški, mentorstvo, podpora, svetovanje, potrdilo o prijavi, potrdilo o opravljenem delu na lokaciji, priporočilo (če je potrebno), dve majici, kateri sta v času prostovoljnega dela uradna uniforma prostovoljcev. Podatke za nakazilo vam bomo poslali po prejetju prijavnice.

NAKUP LETALSKIH VOZOVNIC

Glede na pretekle izkušnje priporočamo, da si letalsko karto rezevirate čimprej, saj so cene običajno ugodnejše v “first minute” ponudbi. Lahko si jo rezervirate direktno preko spleta ali cene preverite preko katerekoli slovenske turistične agencije. Za iskanje mednarodnih letalskih kart si lahko pomagate z naslednjimi spletnimi stranmi:

– www.vueling.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.royalairmaroc.com/int-en (Benetke – Casablanca – Banjul)
– www.iberia.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.brusselsairlines.com (Budimpešta – Bruselj – Banjul)
– www.tuifly.be/(Bruselj – Banjul)
– www.momondo.com
– www.edreams.com

Let iz Barcelone/Casablance do Banjula traja nekaj manj kot 6 ur.

Cene povratnih letalskih kart so od 400€ do 900€. Odvisne so od časa rezervacije, števila prostih mest in datuma odhoda.

Za prevoz do letališč priporočamo GoOpti. Njihova spletna stran https://www.goopti.com/sl/

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letališču čakal predstavnik partnerske organizacije, mentor na terenu pa vam bo predstavil vaše delo. Za vse naše prostovoljce uredimo prevoz, ne glede na uro prihoda na letališče. Cena prevoza je 10€ na smer.

UREJANJE VIZUMA

Za vstop v državo je potreben vizum. Naši prostovoljci ga, po predhodnem dogovoru in pravočasno oddani prošnji na immigration office za en mesec dobijo brezplačno ob prihodu na letališče. Podaljšanje je mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tam vam pomagamo mi.

Za obisk Gambije potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še najmanj šest mesecev po vstopu v državo. Vaša slika v potnem listu mora biti novejša (na njej si morate biti kar se da podobni). Potni list je veljaven, dokler ne poteče in dokler vsebuje še vsaj eno prazno stran – da je potni list veljaven, morata biti izpolnjena oba pogoja.

OBVEZNO CEPLJENJE

Proti rumeni mrzlici, ki je obvezno, se je potrebno cepiti le enkrat, najmanj do 10 dni pred odhodom, kar zadostuje za zaščito deset let, kolikor tudi velja cepilna knjižica, ki jo je potrebno predložiti ob vstopu v državo, kjer je cepljenje za rumeno mrzlico obvezno.

Če želite opraviti dodatna cepljenja, ki niso obvezna (hepatitis A, B ali drugo),se je potrebno cepiti od 4-6 tednom pred odhodom.

USPOSABLJANJE ali SREČANJE

Društvo Za Otroke Sveta organizira pripravljalno usposabljanje za prostovoljce pred njihovim odhodom. Usposabljanje je obvezno za vse bodoče prostovoljce, ki se udeležijo skupinskih odprav v Gambijo. V kolikor se boste udeležili programa Potuj Kot Prostovoljec kot posamezniki izven skupinskih terminov, boste po e-mailu prejeli gradivo, ki ga boste sami predelali pred prihodom v Gambijo in se pred ali čimprej po vaši prijavi tudi srečali z našimi koordinatorji.

PRIPRAVA PRTLJAGE

ZA OTROKE IN ODRASLE

Če bi želeli prinesti kaj za otroke ali odrasle vas prosimo, da upoštevate naša priporočila. Živimo in delamo z domačini, zato poznamo njihove potrebe. Plišasti medvedki in igračke na baterije niso uporabne, saj se otroci igrajo zunaj, v prahu in so igrače kar hitro zapuščene po dvoriščih. Prav tako revni prebivalci v večini nimajo denarja za nakup baterij, poleg tega pa se otroci niti ne znajo igrati z modernimi igračkami. V kolikor ste pripravljeni odrasle in otroke razveseliti, ne morete zgrešiti če s seboj prinesete sredstva za zniževanje telesne temperature (paracetamol) za otroke, tablete proti bolečinam, razne kreme, didaktične igrače, male črtaste zvezke, papir, škarje, lepilo, pobarvanke, barvice, krede, navadne svinčnike, pisala, radirke, angleške pesmice, pravljice itd.

ZA SEBE

Seznam priporočenih stvari najdete s klikom tukaj KAJ VZETI S SEBOJ.

Več časa za pripravo je potrebnega pri skupinskih odpravah, ki so običajno v času poletja – poletni tabor. Za posameznike, ki se odločite za potovanje preko program Potuj kot Prostovoljec izven skupinskih odprav, od vas ne zahteva veliko časa za pripravo na potovanje.

Za več informacij smo vam na voljo na e-naslovu info@potujkotprostovoljec.si 

POTOVANJE GAMBIJA

Foto: Sara Tavčar, Gambija 2016