POSTNI MESEC – RAMADAN

Ramadan Mubarak! Ramadan Kareem!

 

V torek, 13.4.2021 oz. 12.4.2021 po sončnem zahodu se je za muslimane po vsem svetu začel Ramadan, 30-dnevni post. V času Ramadana verniki od zore do sončnega zahoda izpolnjujejo dolžnost posta, se še dodatno posvečajo molitvi, razmišljanju o življenju, branju Korana – svete knjige in humanitarnim dejavnostim. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Allaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

 

 

Za naše družine v Gambiji je mesec Ramadan izredno pomemben in kljub temu, da živijo v materialni revščini, ves čas postnega meseca delijo vse kar imajo, si med seboj še dodatno pomagajo, se obiskujejo, veliko skupaj molijo in skrbijo, da imajo vsi, ki se postijo dostop do hrane ob vsakodnevni prekinitvi posta. V mošeje ljudje nosijo hrano in denar za vse tiste, ki si sami ne morejo privoščiti niti enega obroka. Skupne večerje (Iftar) so izredno skromne, hrana je enolična. To je tudi eden od namenov postnega meseca, torej, da se ljudje odrekajo lagodnostim, ki jih pa v Gambiji že tako ali tako ni veliko.

 

 

Post je obvezen za polnoletne, spolno zrele in zdrave muslimane. Obveznost posta se ne nanaša na nevernika, mentalno prizadetega in otroka. Nekaterim pa je dana olajševalna okoliščina, da se ne postijo, dolžni pa so dajati odkup – fidja, primer za to so onemogli stari ljudje, noseče ženske, ženske po porodu, ženske med menstruacijo, bolniki, popotniki, osebe, ki opravljajo težko fizično delo (pod določenimi pogoji), itd. To pomeni, da morajo vsak dan v času Ramadana nahraniti siromaka. V Gambiji običajno verniki, ki se ne morejo postiti, v mošeje donirajo denar za dva obroka na dan za celotno obdobje posta. To znaša cca 60 €. V vseh mošejah po celotni Gambiji, posamezniki in družine, ki si ne morejo privoščiti niti enega obroka na dan, vsak dan dobijo en obrok ob prekinitvi posta in en obrok pred začetkom novega postnega dne. Med običaje v času Ramadana spada tudi deljenje sladkorja in olja med najbolj revne prebivalce. Poleg hrane si medsebojno delijo tudi oblačila in obutev.

Ramadan je poleg tega tudi mesec Korana, ko se muslimani intenzivno posvečajo branju in razlagi svete knjige. Noči posvečajo molitvi. Poleg hrane, pijače in telesnih užitkov, zelo pazijo tudi na besede, ne obrekujejo, se še bolj spodobno oblačijo, itd. Je mesec, ki jim izredno veliko pomeni. Kljub materialni revščini, ki vlada po vsej državi, je v času posta poseben poudarek na razumevanju, da so dobrine in premoženje le sredstvo za in ne cilj življenja.


V Gambiji traja post dobrih 14 ur.


Ramadan se zaključi s tridnevnim ramadanskim bajramom, ki je eden od največjih muslimanskih praznikov. Bajram je radost za človeško dušo, ki se je postila v mesecu ramadanu, se tekom dneva odrekala hrani in pijači ter telesnim užitkom.


Družine, ki si lahko privoščijo, v času Bajrama zakoljejo žival. Tretjina mesa ostane pri družini, tretjino delijo med sosede in tretjino med najbolj revne. Sicer pa je to še bolj običajno za Kurban Bajram, ki je praznik, ki ga praznujejo 2 meseca in 10 dni po koncu Ramadana.


Otroci za darilo, če starši finančno zmorejo, prejmejo nova oblačila ali obutev. To je največje veselje za prav vse otroke v Gambiji. V tem času je tudi zelo izrazita pomoč premožnejših. Veliko vernikov, tudi iz Evrope, v času Ramadana še posebno pomaga ljudem, ki nimajo dostopa do osnovnih življenjskih dobrin. Darila ob koncu 30-dnevnega posta so torej hrana, oblačila in obutev, kar prinaša največ veselja v otroška srca.


Gambija, kjer je več kot 90% prebivalcev pripadnikov muslimanske vere, vas bo očarala in celo presenetila. Ljudje živijo v sožitju s pripadniki drugih ver. Med seboj si, kljub temu, da so materialno zelo revni, pomagajo po vseh svojih močeh. Pravo nasprotje od tega kar je običajno prikazano preko različnih medijev.


V kolikor bi želeli svoje varovance ali varovanke tudi vi presenetiti z darilom ob koncu postnega meseca, lahko to storite do 21.4.2021. Veliko vas je že dodatno doniralo. Za to se vam v imenu družin zahvaljujemo.


Za več informacij nam pišite na info@zaotrokesveta.com.


Vsem muslimanom želimo miren in vesel Ramadan.