Učna pomoč

Leta 2019 smo dokončali izgradnjo treh učilnic v našem vrtcu v Brufutu, Ghana Town, kjer se je istega leta septembra pričel redni pouk za preko 100 otrok iz okoliških vasi, ki se s šolo še nikoli niso srečali in morda te možnosti tudi nikoli ne bi imeli, če jim ne bi bilo omogočeno brezplačno šolanje. Vrtec je namenjen otrokom starosti od 4 do 8 let, ki so razporejeni v tri nivoje predšolske vzgoje. Cilj predšolske vzgoje je pridobitev osnov (predvsem angleškega jezika), ki bodo otrokom koristile kot močna osnova za nadaljnje šolanje, ko vstopijo v prvi razred osnovne šole. Prostovoljci v vrtcu pomagajo kot pomočniki vzgojiteljev in samostojno vodijo nekatere delavnice in s tem izmenjujejo znanje in ideje za pripravo interaktivnega pouka za male nadobudneže.

Lokacija

Brufut, Ghana Town, The Gambia

Trajanje

minimalno 2 tedna, maximalno trajanje ni omejeno

Urnik

PON-ČET: 8.30 - 14.00, PET: 8.30 – 13.00

Termini

d konca septembra do konca julija, razen v času novoletnih počitnic in Ramadana

Število prostih mest

6 na termin

Tip potovanja

skupinska odprava / prostovoljno delo / študijski obisk

Nastanitev

priporočamo nastanitev v družinski hiši

Oddaljenost od dela

10 km

Prevoz na delo

javni prevoz & hoja (1 prestop, cca 1h) – GMD24 / taxi (cca 30 min) – cca. GMD 1000

Koordinatorji

Gambijski koordinatorji: Amet/Emil/Buba & Slovenska koordinatorka: Jasmina

Pogoji

veselje do dela z otroki, izkušnje v pedagogiki so bonus, zadovoljivo znanje angleščine, samostojnost, iznajdljivost in potrpežljivost, zbiranje donacij (minimalno 250,00 eur)

Cilj projekta

ustvariti prijetno in poučno okolje za otroke iz okoliških vasi, nadgraditi kvaliteto pouka, izmenjati ideje in izkušnje o tehnikah poučevanja ter pomagati otrokom, ki imajo težave pri učenju

Namen donacij

zbrane donacije bodo porabljene za nakup materialov za ustvarjanje, nagrade učiteljem za sodelovanje, vzdrževanje in tekoče stroške v vrtcu (elektrika, voda, popravila, čiščenje, vzdrževanje, barvanje, prenova obzidja) ter po potrebi, zmožnostih in presoji za ostale tekoče projekte društva ali intervencijsko pomoč

Kakšne so naloge prostovoljca na šoli?

Prva naloga je pomagati učiteljem pri izvedbi pouka. Sodelovali boste z našo ekipo učiteljev na šoli in za učence vsakodnevno pripravljali učne ure, ki bodo sledile letnemu učnemu načrtu. Pomagali boste pri pripravi učnih pripomočkov, ohranjanju tišine in opazovanju otrok med poukom, skrbi za otroke, igri z njimi med odmorom in predvsem o izkazovanju ljubezni, ki jo vsak otrok potrebuje. Aktivnosti, ki jih boste skupaj s preostalo ekipo prostovoljcev in učiteljev v vrtcu izvajali, so športne igre, družabne igre na prostem, igranje na glasbila, pojoče urice, spoznavanje s črkami in številkami ter osnovami angleškega jezika, skratka vse aktivnosti, ki jih je mogoče izvajati v centru z opremo in pripomočki, ki jih nudi. Pri tem je zaželena vaša iznajdljivost, prilagodljivost in izvirnost pri kreiranju novih aktivnosti, ki jih boste izvedli z otroki različnih starosti. Zaželeno je, da prostovoljci vsak dan pripravijo eno aktivnost (ki naj bi trajala cca 1 uro), ki jo bodo odvodili sami, seveda s pomočjo ekipe učiteljev. Pomembna naloga prostovoljcev je tudi podpora otrokom, ki se soočajo s težavami pri dojemanju snovi in individualna pomoč med urami, ki jih vodi ekipa učiteljev.

Kako izgleda prvi dan in nadaljnji dnevi na delu?

Prvi dan vas bo v šolo z javnim prevozom odpeljal naš koordinator prostovoljcev ali pa drugi prostovoljci, ki so na taboru sodelovali že pred vašim prihodom.

Ob prihodu v vrtec, vam bo ravnateljica ali namestnica razkazala šolo. Učitelji bodo učence zbrali na šolskem dvorišču, da vas pozdravijo s pesmicami in vam izrazijo dobrodošlico. Sledil bo začetek dopoldanskega tečaja, ki bo trajal eno uro, nato bo sledila ura odmora za dnevni obrok in igranje zunaj z otroki, nato pa se bo začel popoldanski termin, ki bo prav tako trajal eno uro. Za tem sledi še dodatni pouk, ki je namenjen predvsem utrjevanju snovi.

Kako se pripraviti?

Aktivnosti v šoli trajajo od 9.00 do 13.00 z vmesnim odmorom. Nato sledi še dodatni pouk, ki se zaključi ob 14.00. Naši prostovoljci pomagajo učiteljem in samostojno oziroma v paru izpeljejo eno pripravljeno delavnico v dopoldanskem ali popoldanskem delu. Običajno jim pomagajo učitelji v šoli.

Vsaka učna ura je različna, vendar je v glavnem poudarek na ustvarjalnosti, plesu in petju otroških pesmic, pripovedovanju zgodb itd. S seboj lahko tudi prinesete gradiva za ustvarjalne delavnice za skupino otrok (navadno imamo po 30 otrok v skupini). V šoli bo okoli vas veliko hrupa, a se ga boste sčasoma navadili.

Naši prostovoljci se velikokrat popoldan skupaj pripravijo na delavnice naslednjega dne.

Kakšne materiale potrebujemo?

V šoli imamo kar nekaj šolskih pripomočkov in materialov, vendar jih morda ne bo dovolj, zato lahko pri nas preverite, ali bo treba za nekatere posebne delavnice prinesti določene specifične elemente (npr. slamice, barvni trakovi itd.).

Potrebščine, ki jih najbolj potrebujemo so materiali za ustvarjalne delavnice (mora jih biti dovolj za izvedbo delavnice za minimalno 30 otrok), navadni svinčniki, barvice, šilčki, škarje, radirke, lepila, vodene barvice, barvni papir, igre (loparji, žoge …), inštrumenti, knjige v angleščini, izobraževalni posterji.

Kar nekaj stvari je, ki morda v Gambiji niso tako zelo uporabne kot se na prvi pogled zdi. Vsekakor se je potrebno držati pravila, da v primeru, da donacije ni mogoče uporabiti v razredu (npr. igrača s katero se lahko igrata samo 2 otroka, kos oblačila, ki ga je težko nameniti samo enemu od otrok, plišasta igrača…), za to raje poiščite prejemnika, ki mu bo bolj koristila.

Poskusite se izogniti plastelinom (ko pade na prašna tla, ni več uporaben), flumastrom (otroci in učitelji pozabljajo, da se flumaster izsuši, če je brez pokrovčka), plišastim igračam (otroci v Gambiji jih niso vajeni in za njih niso ravno zanimive. če ste boter, lahko to namenite svojemu varovancu, v šoli pa za najmanjše raje uporabljamo kakšne kocke ali didaktične igrače za sestavljanje, …), igračam na baterije (baterije so strošek, zato igrača na baterije ni več uporabna ko se te enkrat porabijo).

Kako izgleda prosti čas?

Popoldne in ob vikendih imate veliko prostega časa za raziskovanje dežele ali uživanje na plaži. Za naše prostovoljce pomagamo organizirati delavnice, vodene izlete, poldnevne aktivnosti in daljša raziskovanja notranjosti države. Ogromno idej za aktivnosti si lahko že vnaprej ogledate na spletni strani My Gambia, nato pa se na lokaciji skupaj dogovorimo kakšni so vaši interesi. Naši prostovoljci imajo za večino izletov in aktivnosti preko My Gambije 10% popust.