Prijava

IZBERITE PODROČJE

V Gambiji aktivno delujemo že od leta 2011, poskušamo pa se vključevati na različna področja, zato se ponudba in priložnosti za opravljanje prostovoljnega dela stalno širijo. Naš glavni fokus ostaja področje izobraževanja, zelo močno pa se vključujemo tudi na področju medicine in medijske produkcije. Uspešno povezujemo projekte tudi s prostovoljci iz drugih področij in se trudimo, da omogočamo delo tudi izven nabora že ustaljenih programov. Področja in programe, ki so trenutno aktualni boste našli s klikom TUKAJ. Če med programi ne boste našli dela, ki vam ustreza, pa imate idejo, kaj bi želeli početi, nam pišite na info@potujkotprostovoljec.si. Možna je tudi kombinacija prostovoljnega dela na različnih področjih po dogovoru s koordinatorji ob vaši prijavi.

IZBERITE TERMIN

Ko izberete področje, je čas, da izberete termin. V Gambiji nudimo možnost opravljanja prostovoljnega dela skozi celo leto, razen v času 30-dnevnega posta. S klikom TUKAJ lahko preverite proste termine za individualna in skupinska potovanja.

 

 

V kolikor so mesta prosta, so možna prilagajanja glede terminov. Večina skupinskih odprav poteka tri tedne, svoje potovanje pa lahko podaljšate ali skrajšate v dogovoru s koordinatorji. Če se boste potovanja udeležili v sklopu študijskega obiska, pa morate za pridobitev sredstev upoštevati minimalni čas potovanja, ki je za dijake dva tedna ter za študente tri.

PREVERITE ALI IZPOLNJUJETE POGOJE ZA PRIJAVO

Za prijavo na opravljanje prostovoljnega dela morate izpolnjevati naslednje pogoje:

  • polnoletnost ali spremstvo polnoletne osebe;
  • osnovno znanje angleškega jezika (tekoče znanje NI POGOJ);
  • pripravljenost, da zbirate donacije za izvedbo programov prostovoljskega dela, tekočih projektov društev oziroma donacije za povezane ustanove, pri katerih se izvajajo programi prostovoljskega dela,
  • pripravljenost, da delate za dolgoročne spremembe (in ne samo lastno zadovoljstvo);
  • pripravljenost, da vložite čas v samostojne priprave ter izobraževanje;
  • da delite vaše izkušnje s svojimi prijatelji in jih navdušite po tem, ko se vrnete nazaj v domovino.

STROKOVNA IZOBRAZBA za delo na področju izobraževanja in medijske produkcije NI POGOJ. Pomembno je, da vas delo z otroki veseli, imate izkušnje z delom z otroki in ste pripravljeni pomagati posameznikom tudi na daljši rok. Dodatne pogoje za posamezno področje si lahko ogledate v PROGRAMIH prostovoljskega dela.

 

Preverite tudi dodatne pogoje.

 

IZPOLNITE IN POŠLJITE PRIJAVNICO

Vsak prostovoljec ima svoje izkušnje in sposobnosti – lahko so profesionalne ali ne. Morda imate spretnosti v majhnih podjetjih, izkušnje pri delu z mlajšimi otroki, praktične spretnosti, kot so kuhanje, kvalifikacije kot učitelj ali predavatelj, kvalifikacijo kot medicinska sestra na področju pediatrije. Vsakega prostovoljca obravnavamo individualno, s čimer zagotavljamo najboljše možno ujemanje vaših prednosti s potrebami naših projektov. Ko se boste odločali za področje dela, smo vam za vse informacije na voljo na e-mail naslovu info@potujkotprostovoljec.si.

 

Ko vam koordinatorji potrdijo prosto mesto v izbranem terminu in ste skupaj z njimi našli primerno prostovoljno delo za vas, lahko pričnete s prijavo. Prvi korak je izpolnjevanje obrazca. S klikom TUKAJ boste našli obrazec, ki ga lastnoročno podpišite in ga pošljite skeniranega na e-mail naslov info@potujkotprostovoljec.si.

OPRAVITE UVODNI POGOVOR

Po prejemu vaše prijavnice vas bomo povabili na individualni ali skupinski uvodni pogovor na lokaciji v Ljubljani, preko video klica, FB skupine ali telefonskega pogovora. Vsakega prostovoljca si želimo spoznati, ter ugotoviti, ali so si vaša in naša pričakovanja za skupno delo podobna. Le tako lahko namreč zagotovimo prijetno izkušnjo za vas in pozitiven in trajnostni vpliv naših programov v lokalni skupnosti.

PRIDRUŽITE SE FB SKUPINI IN SI ZAGOTOVITE SVOJE MESTO

Po uspešno opravljenem uvodnem pogovoru vas bodo koordinatorji obvestili o sprejemu v ekipo prostovoljcev. S tem vas bomo povabili v FB skupino, v kateri bo potekala izmenjava informacij, obveščanje, usposabljanja ter pregled napredka pri pripravah na potovanje. V primeru skupinske odprave boste v skupini samo člani odprave, v primeru individualnega potovanja, pa boste vabljeni v posebno skupino za solo potnike.

 

 

Da si zagotovite vaše mesto v odpravi, je potrebno poravnati strošek prijavnine (Volunteer Pass), ki znaša 150€. V prijavnino je všteto mentorstvo, podpora, svetovanje, potrdilo o prijavi, potrdilo o opravljenem delu na lokaciji, priporočilo (če je potrebno), dve majici, kateri sta v času prostovoljnega dela uradna uniforma prostovoljcev. Podatke za nakazilo vam bomo posredovali, ko prejmemo vašo prijavnico. Ker je število mest v posameznem taboru omejeno, si lahko s plačilom prijavnine zagotovite vaše mesto. V primeru večjega števila prijav imajo prednost sprejeti kandidati, ki so prijavnino že poravnali. Znesek prijavnine lahko poravnate v dveh obrokih, pri čemer mora biti prvi obrok poravnan v roku 7 dni od oddane prijavnice, zadnji obrok pa pred odhodom v Gambijo. Če se boste odločili za naročilo dodatne majice, strošek poravnajte skupaj s plačilom prijavnine.

UREDITE POTREBNO DOKUMENTACIJO ZA ŠTUDIJSKI OBISK

Če ste se odločili, da boste potovali v okviru študijskega obiska, morate poskrbeti za vso ustrezno dokumentacijo. Dijaki in študentje imate odlično priložnost, da pridobite študijska sredstva v obliki štipendije za vaše potovanje. Možnost sofinanciranja študijskih obiskov omogoča Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, ki vsako leto razpiše sredstva za dijake ali študente, ki odhajajo na študijski obisk v tujino in katerim matična izobraževalna ustanova to mobilnost vrednoti kot del izobraževalnega programa v Sloveniji.  

 

Predmet javnega razpisa je štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujini za namen izobraževanja ali usposabljanja. Sredstva so namenjena štipendiranju vsaj 3-tedenskih študijskih obiskov študentov ter vsaj 2-tedenskih študijskih obiskov dijakov. Sredstva se dodelijo za pokritje neposrednih stroškov študijskega obiska. Štipendija je sestavljena iz osnovne štipendije in štipendije za potne stroške. Osnovna štipendija se dodeli v višini največ 100,00 EUR za vsak dopolnjen teden študijskega obiska. Štipendija za potne stroške med Republiko Slovenijo in državo študijskega obiska se dodeli v višini 500,00 EUR.

 

 

Dokumentacija, za katero morate poskrbeti je potrdilo s strani vaše izobraževalne ustanove, da se vam bo študijski obisk štel kot del vaših izobraževalnih obveznosti. Prejeto potrdilo skenirano pošljite na info@potujkotprostovoljec.si. Na podlagi prejetega potrdila vam bomo pripravili potrdilo o sprejemu na študijski obisk, ki je ena od obveznih prilog k prijavi na razpis. Nato lahko oddate vašo vlogo za pridobitev študijskih sredstev.

 

Preberite več…

UREDITE POTREBNO DOKUMENTACIJO ZA DELO NA PODROČJU MEDICINE

Vsi prostovoljci, ki boste delo opravljali na področju medicine, nam morate posredovati naslednje dokumente, ki so pogoj za prijavo na prostovoljno delo ali študijski obisk:

  • življenjepis v angleščini,
  • motivacijsko pismo v angleščini,
  • potrdilo o vpisu (za študente in dijake) v angleščini,
  • potrdilo o cepljenju Covid-19.

Skenirane dokumente posredujte na info@potujkotprostovoljec.si.

PRIČNITE Z ZBIRANJEM DONACIJ

Društvo Za Otroke Sveta je neprofitna humanitarna organizacija. To pomeni, da vsa finančna sredstva, ki jih društvo pridobi, namenimo za izvajanje naših programov in projektov v Gambiji ter za stroške delovanja društva (računovodstvo, nakup pisarniškega materiala, oglaševanje, stroški programske opreme…). Vsi naši člani svoje delo opravljajo prostovoljno in zanj ne prejmejo plačila oziroma povračila stroškov za opravljanje dela. Vir našega prihodka so prijavnine, ki se namenijo za kritje stroškov delovanja društva ter donacije, ki so v celoti namenjene izvajanju programov in projektov v Gambiji. Zaradi premajhnega števila aktivnih članov društva se na žalost ne uspemo prijavljati na programe sofinanciranja projektov, ki so predmet različnih razpisov. Tako je večinski delež donacij, ki jih prejme društvo, produkt aktivnega zbiranja donacij s strani naših članov in prostovoljcev. Prostovoljci donacije zbiramo na različne načine; s FB objavami, s pošiljanjem prošenj podjetjem, z organizacijo različnih dogodkov (potopisna predavanja, sodelovanje na dogodkih prostovoljstva, sodelovanje na dogodkih za promocijo afriške kulture, dogodki informativne narave, dobrodelni koncerti, dobrodelne nabirke…), največ sredstev in donacij pa zberemo med našimi sorodniki in prijatelji, ki so vedno pripravljeni podpreti aktivnosti, v katere se vključujemo.

 

Vsak prostovoljec zbira donacije, ki bodo namenjene ustanovi, ki omogoča izvedbo prostovoljnega dela na izbranem področju. Prostovoljci, ki se odločijo delati na področju zdravja, zbirajo donacije, ki so nato predane bolnišnici. Prostovoljci, ki delajo na področju varstva okolja in narave, zbirajo sredstva, ki so predana nevladni organizaciji s katero sodelujemo. Prostovoljci, ki opravljajo delo na področju izobraževanja, zbirajo denar za izvedbo poletnih taborov in nadaljnjo izgradnjo karierno-izobraževalnega centra. 

 

Karierno-izobraževalni center se nahaja v vasici Brufut, kjer od leta 2018 aktivno izvajamo večino programov prostovoljskega dela. Center je trenutno v tretji fazi izgradnje. Pred nami pa je še kar nekaj dela. Naši kratkoročni načrti so obnova obzidja, izgradnja dodatne učilnice in kabineta za učitelje, ureditev igrišča za otroke, izgradnja računalniške učilnice, izgradnja delavnic za izvajanje praktičnega usposabljanja. Glavni namen centra je omogočanje brezplačnega izobraževanja za predšolske otroke ter odrasle, ki so se znašli med iskalci zaposlitve in jim primanjkuje praktičnih znanj, ki so velika utež pri uspešni zaposlitvi. Več o samem centru si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Del sredstev je namenjen tudi izvedbi poletnih taborov, v sklopu katerih za vse udeležence (otroke iz okoliških vasi) zagotovimo brezplačno malico. Prav tako se trudimo, da za otroke pripravimo zanimive delavnice, na katere povabimo lokalne umetnike in ustvarjalce (npr. slikarska delavnica, kuharski tečaj, plesni tečaj itd.) ter tako zagotovimo prihodek tudi lokalnim ponudnikom dejavnosti.

 

 

Trudimo se torej, da podpiramo rešitve, ki so trajnostne in bodo na lokalnem nivoju pomagale otrokom do osamosvojitve in jim ponudile boljše možnosti za dobro prihodnost. Ne spodbujamo kratkoročnih rešitev, kot so deljenje denarja ali hrane posameznikom, saj so takšne rešitve začasne in lahko pripeljejo do več škode kot koristi.

Vsi donatorji, ki ne želijo ostati anonimni, so o vseh naših večjih aktivnostih in napredku obveščeni in lahko spremljajo vpliv njihovega doprinosa na dolgi rok.

 

 

Ker verjamemo, da ste se za naš program prostovoljskega dela odločili, ker se strinjate z načeli, vrednotami in poslanstvom društva, verjamemo tudi, da boste aktivno pristopili in sodelovali pri zbiranju donacij. Minimalni znesek donacij, ki naj bi ga zbral vsak prostovoljec, ki bo sodeloval v programu prostovoljskega dela je 250,00 eur.

Pri zbiranju donacij smo vam vedno pripravljeni pomagati z nasveti, zagotavljanjem promocijskega materiala ali sodelovanjem pri izvedbi dogodkov. Zbiranje donacij lahko poteka tudi znotraj vaše skupine, saj je za izvedbo določenih aktivnosti potrebnih več glav in rok. V preteklosti so se skupine odločile za več zanimivih načinov zbiranja donacij, kot so tiskanje majic ali peka piškotov, ki so se ponujali v zameno za prostovoljne prispevke, izvedba dobrodelnih dogodkov, tekmovanje v zbiranju kovancev itd. 

 

 

Zbirate lahko tudi materialne donacije (šolske potrebščine itd.), vendar upoštevajte, da boste za zbrane donacije morali odstopiti del prostora v vašem kovčku, saj je cena pošiljanja ali kontejnerskega prevoza zbranih materialnih sredstev previsoka, poleg tega pa zagovarjamo nakup šolskih potrebščin v Gambiji, saj tako pomagamo tudi lokalnemu gospodarstvu oziroma lokalnemu trgovcu.