SKUPINSKE ODPRAVE

14-dnevni tabori (zimski, prvomajski, jesenski)

V času zimskih, prvomajskih in jesenskih počitnic organiziramo 14-dnevne skupinske odprave. Termin lahko na vašo željo tudi podaljšate. To je odlična priložnost za vse, ki si želijo svoje počitnice preživeti nekoliko drugače. Na potovanju z namenom vi delite svoje znanje, izkušnje, čas in dobro voljo v zameno za neprecenljivo izkušnjo, iskrene objeme, nasmehe in besede hvaležnosti. Vi pomagate ljudem in oni pomagajo vam.  Prostovoljno delo lahko opravljate na vseh področjih, ki so v tem terminu na razpolago. Program je primeren za vsakogar. Za dijake, študente, zaposlene, samske, družine, upokojence, itd.

Med skupinske odprave spada tudi poletni tabor, ki pa poteka v treh terminih. Več o tem si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Vsak tabor poteka pod vodstvom koordinatorja (gambijskega in navadno tudi slovenskega), ki je zadolžen za podajanje informacij in pomoč pri vsakodnevnem delu.  Del tabora so tudi naši sodelavci v Gambiji; voznik Suleyman, kuharica Hannah, učitelji v lokalnem vrtcu. Ker je Gambija postala njihov drugi dom, se taboru skoraj vedno priključi še kakšen izmed botrov ali prostovoljcev povratnikov. To pomeni, da vam je vedno na voljo nekdo, ki vam lahko nudi informacije iz prve roke. Po drugi strani pa imate dovolj prostega časa za samostojno raziskovanje okolice.

Urnik dela je odvisen od področja, na katerem delate. Za prevoz na lokacijo opravljanja dela navadno uporabljamo lokalna sredstva javnega prevoza ali taxi; odvisno od števila prostovoljcev in same lokacije. Stroški prevoza se razdelijo po članih ekipe, za uro in vrsto prevoza pa poskrbimo mi.

Večina prostovoljcev se še vedno odloča za pomoč v lokalni šoli. Prostovoljno delo tako poteka od ponedeljka do četrtka od 8.30-13.00 in v petek od 8.30-12.00. Delo se od poletnega tabora razlikuje v tem, da se prostovoljci vključijo v redni pouk in sicer v treh razredih vrtca. Po dva prostovoljca pomagata lokalni učiteljici pri pouku v razredu, ki ga obiskuje od 25 do 35 otrok. Priporočeno je torej, da se na pouk pripravite tako, da za vsak dan pripravite vsaj eno aktivnost, ki jo boste izvedli v sklopu pouka. Zaželeno je, da se tema aktivnosti navezuje na trenutno vsebino, ki se je otroci učijo pri pouku in da se pri teh aktivnostih uporablja čim več materiala, ki otrokom pri vsakodnevnem pouku ni na voljo (barvice, tempere, vodene barvice, barvni papir, škarje, krep papir, lepilo, perlice…). Material za izvedbo aktivnosti prostovoljci navadno zbirajo pred odhodom v Gambijo. Zelo pomembna je tudi pomoč slabšim učencem, kar pomeni, da se še posebej ukvarjate s tistimi otroci, ki dosegajo slabšo raven znanja.

Vse aktivnosti, ki so nekoliko oddaljene od same lokacije nastanitve navadno potekajo tako, da se na delo odpravite za nekaj dni v kosu, nato pa se vrnete nazaj v mesto. V tem času je priporočljivo s seboj vzeti čim manj stvari, osebne predmete večje vrednosti pa pustiti v nastanitvenih prostorih. Bivanje med opravljanjem dela je v večini primerov nekoliko bolj lokalno in manj lagodno.

V prostem času se lahko pridružite organiziranim popoldanskim aktivnostim, kot so obisk tržnice, lokalnega frizerja, tržnice z izdelki lokalnih umetnikov, plaže, večerne prireditve, praznovanja, krajšega izleta, bobnanja na plaži, dneva z domačini ali pa si popoldan načrtujete sami.

En vikend je navadno namenjen tridnevnemu izletu, na katerem se imate možnost spoznati tudi z oddaljenimi kraji oziroma notranjostjo države. V izlet je vključen ogled gambijskega Stonehenga, oprezanje za povodnimi konji in šimpanzi na reki Gambija, kulturni večer, ogled zgodovinskega mesta Janjaburreh, obisk vasi Jamali, kjer je večina hiš še vedno zgrajena iz blata in delavnica tye&dye. Prav tako je poskrbljeno za hrano in prenočišče.

Na vsak tabor se je potrebno ustrezno pripraviti. Najprej je potrebno poskrbeti za prijavo na tabor. To storite tako, da izpolnite prijavnico, ki je na voljo TUKAJ. Po potrditvi razpoložljivega termina, lahko začnete z rezervacijo letalske karte, transferja, obveznim cepljenjem (rumena mrzlica) in urejanjem zdravstvenega zavarovanja. Za pomoč pri urejanju se vedno lahko obrnete na našo ekipo. Pred odhodom se je potrebno udeležiti obveznega  izobraževanja za prostovoljce (online ali v živo). Sodelovanje je pomembno tudi pri zbiranju donacij, tako denarnih, kot tudi materialnih, ki jih boste v Gambijo s pomočjo preostanka ekipe prinesli vi.

Stroške potovanja v celoti krijete sami. Dijaki in študentje lahko zaprosite za sofinanciranje študijskega obiska v Gambijo.

Več o tem kako poteka program, kakšni so predvideni stroški, kej boste nastanjeni, itd, lahko najdete s klikom TUKAJ.

Termine za 2021/2022 najdete s klikom TUKAJ