OBISK VAROVANCEV

Najbolj pogosto vprašanje, ki ga v zadnjem času dobimo od botrov je KAKO POTEKA OBISK VAROVANCEV, kdaj se lahko odpravite na obisk, koliko časa lahko ostanete, ali vam pomagamo pri organizaciji, vas kdo počaka na letališču, kako pridete do družine, kakšna darila je priporočljivo vzeti s seboj, kakšni so stroški takega potovanja, katera cepljenja so obvezna, kako je z vizumom, zavarovanji, itd.

 

Poskušali vam bomo odgovoriti na čim več vaših vprašanj. Če v celotni rubriki ne boste našli odgovora na vaše vprašanje, nam pišite na info@zaotrokesveta.com.

Torej, želite si na potovanje v zahodno Afriko, kjer bi radi spoznali svojega varovanca/varovanko, ne bi pa radi prostovoljno delali. Kje in kako začeti?

IZBERITE TERMIN IN ODDAJTE PRIJAVO

Termin vašega obiska je odvisen od tega, kaj natančno pričakujete od potovanja, oziroma kakšni so vaši pogoji potovanja. Na lokaciji smo vedno prisotni, zato obiski botrov potekajo nemoteno, večino informacij pa tako dobite tudi v slovenskem jeziku. Pomembno je upoštevati tudi šolske počitnice in daljše državne praznike, ki vplivajo tudi na prisotnost otrok na lokaciji (nekateri odidejo na počitnice k starim staršem ali svojim staršem).

 

V Gambijo praviloma lahko pridete kadarkoli. Omejeni so le datumi v času 30-dnevnega posta (vsako leto drugače) in počitnic. S klikom TUKAJ lahko preverite termine za skupinska potovanja. Če na potovanje ne želite sami, so skupinska potovanja odlična priložnost za vas.

 

Vedno so možna prilagajanja glede terminov. Lahko se iz Slovenije odpravite s skupino, nato pa svoje potovanje podaljšate. Ali obratno. Če ne morete v Gambijo priti za 14 dni ali 1 mesec, lahko potovanje skrajšate.  O vsem pa se je potrebno dogovoriti s koordinatorji.

 

Koliko časa boste ostali v Gambiji, je povsem vaša odločitev. Priporočamo pa vsaj 10 dni.

 

Ko ste odločeni o terminu, je čas da oddate prijavnico: 

PRIPRAVA NA POTOVANJE

Pred potovanjem v Gambijo se je dobro pozanimati o zdravstvenih tveganjih, veliko botrov in prostovoljcev pa poskrbi za marsikatero priporočeno cepljenje. Prav tako je potrebno poskrbeti za zavarovanje za tujino, saj so zdravstvene razmere v Gambiji zelo slabe. Gambija je malarično področje, zato razmislite tudi o tem, ali boste v času vašega potovanja poskrbeli za zaščito z antimalariki. 

 

Nato je na vrsti nakup letalske karte in urejanje prevoza do letališča v Evropi. Seveda morate še pred tem poskrbeti za potni list z dovolj dolgo veljavnostjo. Vizuma pred prihodom ni potrebno urejati. 

 

Od novembra 2020 pa je potrebno za vstop v Gambijo predložiti negativni izvid Covid testiranja, ki ne sme biti starejši od 72 ur. 

 

Več o samih pripravah si preberite na spodnji povezavi. 

 

PO PRIHODU V GAMBIJO

Po prihodu v Gambijo, se večina vaših skrbi konča, saj organizacijo večine dejavnosti prevzamemo mi. 


Čaka vas še izstop iz letališča, tam pa vas bo pričakal predstavnik organizacije v zeleni majici. Odpeljali vas bomo do kraja vaše nastanitve in vas popeljali po okolici. Pri vseh aktivnostih smo vam na voljo za pomoč, podali vam bomo tudi veliko idej, kako preživeti vaš čas v Gambiji tako, da vam bo v spominu ostala nepozabna izkušnja. 


Največji del te pa bo seveda vaš čas, ki ga boste preživeli z varovancem. Za obisk varovanca se bomo dogovorili z družino in vas do tja pospremili. Nato pa se boste sami odločili, koliko časa boste želeli posvetiti njim. Družine naše botre vedno lepo sprejmejo in si želijo, da z njimi preživijo vsaj kakšen dan. Varovanci pa so nadvse veseli, če jih povabite k vam, da skupaj preživite dan ali popoldan. 


Vse informacije o izstopu iz letališča, prvem stiku z okolico, možnostih nastanitve in tipih prevoza si preberite na spodnji povezavi: 

PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Svoje stroške potovanja, namestitve in hrane si morate plačati sami. Za vas smo pripravili okvirno kalkulacijo vseh stroškov, ki lahko nastanejo vezano na potovanje. Predlagamo vam, da z organizacijo potovanja začnete pravočasno in si tako razporedite stroške na več mesecev. V kolikor že imate potni list, vsa ustrezna cepljenja, ste našli ugodno letalsko karto, se odločite, da ne boste jemali antimalarikov in se ne boste udeležili vseh izletov ter prostočasnih aktivnosti, ste previdni pri nakupu spominkov in jeste dokaj lokalno hrano, lahko takšno potovanje za 3 tedne stane že od 1.250 eur naprej.

Prijavnina

V kolikor se odločite, da boste Gambijo obiskali s pomočjo naše organizacije boste deležni informiranja in svetovanja. Povabili vas bomo tudi na skupinsko usposabljanje, ki ga vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Pri organizaciji, predvsem na lokaciji sami, prihaja do stroškov, ki jih kot društvo ne moremo kriti sami. Prispevek za lokalne spremljevalce, mentorje, sodelavce, vso podporo, informacije, usposabljanja, učenje in 1 majico znaša 75€.

Cepljenja

Proti rumeni mrzlici je cepljenje obvezno le, če v Gambijo potujete iz letališča v državi, v kateri je možnost okužbe z rumeno mrzlico. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu, tetanusu in meningokoknemu meningitisu. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. S klikom TUKAJ najdete več informacij.

 
Antimalariki
Na voljo imate dva tipa antimalarikov, Lariam (cena cca 53 eur) ali Malarone (cena cca 103 eur). Po izkušnjah ima manj stranskih učinkov Malarone. V praksi jemlje antimalarike le polovica prostovoljcev, vendar je odločitev vaša, saj gre za vaše zdravje. V vsakem primeru je potrebna ustrezna zaščita proti komarjem. 
 
Zavarovanje za tujino

Preverite ponudbo različnih zavarovalnic in njihove akcijske ponudbe. V primeru, da imate vsa zavarovanja sklenjena pri isti zavarovalnici je večinoma mogoče pridobiti dodaten popust. V vsakem primeru priporočamo dovolj visoko zavarovalno kvoto. Za tri tedne je zavarovanje za tujino mogoče dobiti od 20 eur naprej. 

 
Nakup letalske karte

Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 400€ in 1500€. Ne čakajte na last minute ponudbe saj se praviloma karte dražijo ko se približuje datum odhoda.

 

 

Riziko odpovedi

Predvsem v času pandemije Covid-19 priporočamo zavarovanje prevoza za riziko odpovedi. Zavarovanje mora biti sklenjeno v roku 24 ur od nakupa karte. Cena je navadno od 4,1 do 4,3 % od vrednosti letalske karte. 

 

 

Vizum

Za vstop v državo za slovenske državljane plačilo vizuma ni več potrebno, v kolikor potujete kot turist in v Gambiji ne boste ostali dlje kot en mesec. Podaljšanje je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tem vam lahko pomagamo mi. Obstaja pa tudi možnost, da doplačilo vize uredite na letališču pred odhodom.

 

 

Security Fee

Od novembra 2020 je na letališču (ob vstopu v državo in pri odhodu) potrebno plačilo dodatne takse za varnost (t.i. Security fee) v višini 20$ oz. GMD 1000. Plačilo je načeloma mogoče le v omenjenih valutah, kljub temu je nekaj prostovoljcev v letošnjem letu uspelo plačilo izvesti tudi v evrih.

 

 

Test Covid-19

V času epidemije Covid-19 je za vstop v Gambijo potreben negativni izvid testiranja na Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur od datuma začetka potovanja. Strošek testiranja v Sloveniji je odvisen od zdravstvene ustanove, v kateri boste opravili odvzem, v povprečju pa stane 90,00 €. 

 

Trenutno pri odhodu iz Gambije veljajo različna pravila za različne letalske ponudnike. Do nedolgo nazaj, je moral vsak potnik pred izstopom iz države opraviti PCR Covid-19 test, ki je za potnike plačljiv in sicer je strošek približno 43 eur. Po novem pa pri potovanju preko nekaterih letalskih ponudnikov zadostuje tudi certifikat o cepljenju proti COVID-19, ki pa ga je potrebno predložiti pri izstopu iz države. Za najnovejše informacije nam pišite na info@potujkotprostovoljec.si

Prevoz do letališča v Evropi

Za prevoz do letališča lahko izbirate med različnimi ponudniki (GoOpti, Flixbus, Nomago, Anja prevozi…). Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 40 € če pravočasno rezervirate). 

 

Informacije glede pogojev potovanja v času COVID-19 se ves čas spreminjajo, zato vas prosimo, da nas za zadnje informacije kontaktirate na info@potujkotprostovoljec.si.   

 

 

Prevoz iz letališča Banjul 

Strošek prevoza je odvisen od števila prostovoljcev z istim časom prihoda, od količine prtljage in tipa vozila. Prevoz organiziramo mi. Glede na število potnikov in prtljage rezerviramo ustrezno vozilo (osebni avtomobil, 7-sitter, mini bus). Strošek prevoza se v primeru več potnikov deli. 

 

 

Nastanitev

Za rezervacijo nastanitve poskrbimo mi. Skušamo najti čim ugodnejšo ponudbo, ki bo čim bližje področju vašega dela, hkrati pa dovolj varna in prijetna za bivanje. Cene so različne in so odvisne od tipa nastanitve in obdobja v katerem potujete. V povprečju je cena nastanitve 20,00 € na osebo na noč, če si sobo delite še z nekom. 

 

Preko lokalnega partnerja vam pomagamo pri rezervaciji sobe, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitnimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih. Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča.

 

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko naknadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa imate to možnost pri izbiri programa prostovoljnega dela v Gunjurju (varstvo okolja in narave, zaščita želv). Bivanje pri domačinih omogočamo samo preko partnerjev, ki jih dobro poznamo in poznamo tudi razmere, ki jih nudijo za bivanje. 

 

 

Kosilo

Nudimo vam možnost kosila. Prispevek za kosilo je GMD 200 (cca 3,65 eur) na dan. Če te opcije ne želite, si lahko kuhate sami ali pa si kosilo privoščite v kateri od restavracij (lokalnih ali mednarodnih). Lokalna hrana je cenejša od uvožene, za kosilo v mednarodni restavraciji boste odšteli približno toliko kot v restavracijah v Sloveniji. 

 
Ostala hrana

Za zajtrk in večerjo poskrbite sami. Kruh z maslom (običajni lokalni zajtrk) stane GMD 10 (cca 0,18 eur), medtem ko lahko za toast s šunko in sirom ter kosmiče odštejete veliko več kot v Sloveniji. Tudi cene sadja so primerljive s tistimi v Sloveniji. 

 
Prevozi

Strošek je odvisen od izbranega prevoznega sredstva in pogostosti vaših prevozov. Izbirate lahko med lokalnim (cenejšim in počasnejšim) prevozom ali pa se odločite za prevoz s taksijem od točke A do točke B, ki je precej dražji, vendar posledično udobnejši in hitrejši. 

 

 

Dodatni stroški 

Povezani so z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, izdelava kitk, izdelava obleke, vstopnina za lokalni koncert, pijača, ostali prevozi).

SOFINANCIRANJE DIJAŠKIH IN ŠTUDIJSKIH OBISKOV GAMBIJE

V kolikor bi se v Gambijo odpravili z otrokom, ki je dijak ali študent, vam Javni sklad RS omogoča sofinanciranje študijske obiska. To je odlična priložnost, da se skupaj z otrokom odpravite na potovane z namenom.

Možnost sofinanciranja študijskih obiskov omogoča Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije , ki vsako leto razpiše sredstva za študente in dijake. Predmet javnega razpisa je štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujino za namen:

  • izobraževanja ali
  • praktičnega usposabljanja.

Sredstva so namenjena štipendiranju vsaj 3-tedenskih študijskih obiskov študentov ter vsaj 2-tedenskih študijskih obiskov dijakov. Sredstva se dodelijo za pokritje neposrednih stroškov študijskega obiska.

 

Več informacij si lahko preberete TUKAJ.

DARILA

Darila varovancem in družinam so seveda osebna odločitev. Mi priporočamo za otroke male črtaste zvezke, polne peresnice, oblačila (po starosti). Vse ostalo pa je najbolje družini podariti na licu mesta. Najbolj pogosto botri odpeljejo mame v trgovino, kjer si lahko izberejo vse kar potrebujejo (riž, olje, sladkor, milo za pranje perila, začimbe…). Tudi otroka lahko peljete na tržnico, da si izbere čevlje ali oblačila. Lahko pa jim enostavno date določen pripsevek in jim prepustite, da se sami odločijo kako bodo denar porabili. V nobenem primeru dodatno obdarovanje ni obvezno. Če jih želite samo obiskati, vas bodo prav tako veseli, tudi če pridete praznih rok, saj jim pomagate že čez leto.

 
VARNOST V ČASU OBISKA GAMBIJE

Dejstvo je, da Gambija spada med najvarnejše afriške države. Nima rudnih bogastev, nima nafte, nima diamantov, lesa, nima nič kar bi lahko povzročalo nemire. In je za to zelo mirna država. Nima vojne.

Kar pa ne pomeni, da je varnost taka kot v kakšnem majhnem kraju v Sloveniji. Manjša kriminalna dejanja se dogajajo vsak dan, kot povsod po svetu. Tujci pa so zaradi stvari, ki jih nosijo s seboj na potovanja, še bolj na udaru. Tako kot v Barceloni, Rio de Janeiru ali v Ljubljani. Torej največkrat so domačini in obiskovalci žrtve kaznivih dejanj v obliki kraje. 

Naj vas ne zavedejo razna prijazna vabila domačinov, torej neznancev. Ljudje v Gambiji so zelo, zelo prijazni. Včasih pa se za prijaznostjo skriva tudi kakšen načrt. To sicer ne pomeni, da se ne smete z nikomer pogovarjati in navezovati stikov, vendar si morate vzeti čas za prijateljstvo in imeti tudi meje. Gambijci dajo izredno hiter občutek domačnosti. Zdelo se vam bo, da se poznate že nekaj let. Bodite pametni in razsodni. Kar ne bi storili doma, ne naredite v tujini.

Če boste upoštevali naše dobronamerne nasvete in opozorila glede varnosti, bivanja in kulturnih razlik, bo verjetnost za negativne izkušnje in dogodke, precej zmanjšana. Vsega se vsekakor ne da preprečiti, vendar je z dobro mero previdnosti mogoče marsikatero neželeno situacijo preprečiti. 

Humanitarna organizacija v Gambiji je bila ustanovljena s strani domačinov, ki državo in značaj prebivalcev zelo dobro poznajo. Tako kot v vsaki državi na svetu, je smiselno upoštevati nasvete tistih, ki v državi živijo in delajo. Pri tem pa je prav tako pomembno, da ne pozabite, da ste preko organizacije z nami povezani zaradi skupnih motivov in lažjega dosega ciljev za izboljšanje trenutnih razmer posameznikov v državi.

 

KAKŠNE SO HIGIENSKE RAZMERE

Higienske razmere v nastanitvenih kapacitetah, kjer so nastanjeni botri so podobni evropejskim. Čista stranišča z WC školjko, dostop do tople vode, sveže rjuhe, urejena “kanalizacija”, redno odnašanje smeti in vsakodnevno čiščenje je zelo pomembno za obiskovalce, ki v Gambijo niso prišli samo na potovanje ampak tudi na prostovoljno delo, počitnice in dopust. Higienske razmere izven stanovanjskega kompleksa pa niso primerljive s slovenskimi. Prav zaradi tega, so vsi naši botri in prostovoljci izredno zadovoljni z nastanitvijo, ki jim jo pomagamo rezervirati, saj po dveh dneh lokalnih razmer cenijo čisto posteljo, toplo prho in WC školjko ter še posebno spanje brez nadležnih žuželk, ščurkov, miši in podgan.

 

Pri domačinih so higienske razmere slabše. Običajno so na voljo le lokalna stranišča (brez WC papirja), prah je prisoten povsod, smeti običajno ležijo vse na okrog. ponekod so prisotne neprijetne vonjave. Muhe so v kombinaciji z visokimi temperaturami še veliko bolj nadležne kot sicer. Tekoča (mrzla) voda je običajno na voljo le sredi dvorišča. Zgodi se tudi, da vode ni. Večina prebivalcev živi v zelo skromnih pogojih. Kanalizacija ni urejena, zato je še posebno neprijetno okoli stranišč. Higiena je odvisna od posameznikov, vendar razmere dostikrat ljudi prisilijo, da ne morejo vzdrževati boljših higienskih razmer.

 

Osebna higiena prebivalcev je na splošno dobra. Umivajo se zelo pogosto zaradi visokih temperatur in zaradi vere. 90% je Muslimanov kar pomeni, da 5 x na dan molijo. Pred vsako molitvijo pa opravijo obred pri katerem si umijejo roke, obraz in noge.

 

Otroci si premalokrat umijejo roke, zato jih je potrebno stalno spodbujati in ozaveščati.

 
KAKO BOSTE SPREJETI MED DOMAČINI

Med domačini boste zelo dobro sprejeti a vendar pod pogojem, da boste spoštljivi in boste upoštevali kulturne razlike. Pomembno je, da se seznanite o značilnostih države kamor se odpravljate, katera vera prevladuje, kakšna so pravila oblačenja, kaj se pričakuje od vas. Pomembno je, da ne pozabite, da ste tujci in da vam, zaradi tega, ker ste obiskovalci iz Evrope, ni vse dovoljeno. Sposobni morate biti prisluhniti potrebam lokalnega prebivalstva, ki se ujemajo s poslanstvom naše organizacije. Če boste to upoštevali, boste doživeli nepozabno izkušnjo, pridobili ogromno novih prijateljstev in znanje za življenje.

 

Do družin vas bomo prvič peljali mi, nato pa se lahko sami dogovarjate za obiske in druženja. Na vašo željo vas peljemo tudi na šolo, ki jo otrok obiskuje (pod pogojem, da ne pridete v času šolskih počitnic). Ostale aktivnosti, druženja in izlete so stvar vaše odločitve. Pri organizaciji vseh, vam lahko pomagamo.

 
KOLIKO BOTROV IN PROSTOVOLJCEV JE OBIČAJNO V GAMBIJI

V Gambiji smo vedno prisotni. Tudi če ne bomo bivali skupaj, bomo vedno dosegljivi, koordinator pa bo vedno, ko ga boste potrebovali prišel do vas. Število botrov in prostovoljcev v Gambiji je odvisno od termina, število pa se giblje od 2 do 30, nastanjeni pa so lahko na dveh različnih lokacijah. 

 
ŽIVIMO IN DELAMO Z OTROKI

Vedno smo prisotni na lokaciji, otroke in družine večkrat obiščemo tudi sami. Preden smo jih vključili v program botrstva, smo se temeljito prepričali o njihovih življenjskih razmerah. Zavedamo se, da moramo biti pri vsakem projektu fizično prisotni na lokaciji, kajti le na ta način lahko nadziramo dejansko stanje in s tem zagotavljamo, da se denar porabi izključno za pomoč otrokom in družinam. S tem pa zagotavljamo tudi varnost sredstev, ki nam jih podarijo donatorji.

 
V GAMBIJI STE GOST

Nikoli ne smete pozabiti, da ste gost v državi, ki jo boste obiskali, kar pomeni, da je potrebno pomagati tam, kamor vas usmerimo in na način, ki ga od vas zahtevamo oziroma vam ga svetujemo. V skladu s tem so nastala načela društva, ki se jih je potrebno držati, saj gre za varnost družin, otrok in vas samih. Mi zelo dobro poznamo tamkajšnje razmere in lokalne navade, prav tako nas poznajo domačini in lokalna skupnost, zato je sodelovanje in splošno razumevanje med nami in domačini ključnega pomena. Njihovih navad, kulturnih in verskih običajev ne moremo spreminjati. Kot gostje se moramo prilagoditi in skušamo pomagati na najbolj primeren način.

Poleg tega, da ste zdravi, so pomembne tudi vaše naslednje lastnosti: prilagodljivost, potrpežljivost, spretnost, samostojnost, pozitiven odnos, fleksibilnost, iznajdljivost, odgovornost, smisel za humor… Vse te lastnosti so lahko dobra pomoč pri premagovanju kulturnega šoka, katerega doživi vsak, še tako izkušen popotnik.

 
LOKALNA DOBRODELNA ORGANIZACIJA

Organizacija v Gambiji ima pomembno vlogo pri koordinaciji dela in izvaja veliko funkcij, kot so prepoznavanje in določanje vrste pomoči ter razvijanje projektov, ki koristijo lokalnim skupnostim. V Gambiji vas predstavniki organizacije vodijo in so stalno z vami pri obisku družin in drugih želenih aktivnosti. Skrbijo za vašo varnost in dobro počutje v državi. Vse družine poznajo osebno in pričakujejo, da jih boste tudi vi spoštovali v enaki meri, kot one spoštujejo vas. Pomembno je, da upoštevate varnostne nasvete in se o vsaki zadevi pred vašim ukrepanjem posvetujete, saj lahko nevede z nepremišljenim dejanjem naredite več škode, kot koristi, tudi če to niti približno ni bil vaš namen. 

Za več informacij smo vam na voljo na info@zaotrokesveta.com.