OBISK VAROVANCEV

Najbolj pogosto vprašanje, ki ga v zadnjem času dobimo od botrov je KAKO POTEKA OBISK VAROVANCEV, kdaj se lahko odpravite na obisk, koliko časa lahko ostanete, ali vam pomagamo pri organizaciji, vas kdo počaka na letališču, kako pridete do družine, kakšna darila je priporočljivo vzeti s seboj, kakšni so stroški takega potovanja, katera cepljenja so obvezna, kako je z vizumom, zavarovanji, itd.

Poskušali vam bomo odgovoriti na čim več vaših vprašanj. Če v celotni rubriki ne boste našli odgovora na vaše vprašanje, nam pišite na info@zaotrokesveta.com


Torej, želite si na potovanje v zahodno Afriko, kjer bi radi spoznali svojega varovanca/varovanko, ne bi pa radi prostovoljno delali. Kje in kako začeti?

Če želite združiti potovanje, obisk in prostovoljno delo, potem kliknite TUKAJ ali nam pišite za več informacij.

1. IZBERITE TERMIN

Termin vašega obiska je odvisen od tega, kaj natančno pričakujete od potovanja, oziroma kakšni so vaši pogoji potovanja. Na lokaciji je več mesecev na leto prisoten koordinator, ki skrbi, da obiski botrov potekajo nemoteno. Vse poteka tudi v slovenskem jeziku, kadar je na lokaciji prisoten slovenski koordintor. Pomembno je upoštevati tudi šolske počitnice in daljše državne praznike, ki vplivajo tudi na prisotnost otrok na lokaciji (nekateri odidejo na počitnice k starim staršem ali svojim staršem).

V Gambijo praviloma lahko pridete kadarkoli. Omejeni so le datumi v času 30-dnevnega posta (vsako leto drugače) in počitnic. S klikom TUKAJ lahko preverite termine za skupinska potovanja. Če na potovanje ne želite sami, so skupinska potovanja odlična priložnost za vas, saj imamo pri skupinskih potovanjih vedno na voljo slovenskega člana organizacije, kar pomeni, da imate ves čas na voljo informacije v slovenskem jeziku.  V Gambiji pa imate ves čas na voljo gambijskega koordinatorja.

Vedno so možna prilagajanje glede terminov. Lahko se iz Slovenije odpravite s skupino, nato pa svoje potovanje podaljšate. Ali obratno. Če ne morete v Gambiji priti za 14 dni ali 1 mesec, lahko potovanje skrajšate.  O vsem pa se je potrebno dogovoriti s koordinatorji.

Koliko časa boste ostali v Gambiji, je povsem vaša odločitev. Priporočamo pa vsaj 10 dni.

2. PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Svoje stroške potovanja, namestitve in hrane, pa si morate plačati sami.

Torej kakšni so vaši predvideni stroški:

– Prijavnina
V kolikor se odločite, da boste Gambijo obiskali s pomočjo naše organizacije boste deležni informiranja in svetovanja. Povabili vas bomo tudi na skupinsko usposabljanje, ki ga vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Pri organizaciji, predvsem na lokaciji sami, prihaja do stroškov, ki jih kot društvo ne moremo kriti sami. Prispevek za lokalne spremljevalce, mentorje, sodelavce, vso podporo, informacije, usposabljanja, učenje in 2 majici znaša 50€.

– Cepljenje proti rumeni mrzlici, ki je obvezno. Če ste že cepljeni, potem tega stroška nimate. Pred boleznijo ščiti 10 let. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu in meaningkoku. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. Priporočamo vam, da preden obiščete potovalno ambulatno preberete vse informacije s klikom TUKAJ. Če veliko potujete, je priporočljivo kakšno dodatno cepljenje. Če ne, se v Gambiji veliko lahko naredi s preventivo. Sicer pa so cepljenja stvar posameznika in prav je, da se vsak odloči po svoje.
Nevarnost za malarijo je povečana v deževni dobi (od maja do konca sepembra). V vsakem primeru, če se odločite za antimalarike ali ne, je preventiva zelo priporočljiva.

– Nakup letalske karte.
Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 400€ in 800€.

Glede na pretekle izkušnje priporočamo, da si letalsko karto rezevirate čimprej, saj so cene običajno ugodnejše v “first minute” ponudbi. Lahko si jo rezervirate direktno preko spleta ali cene preverite preko katerekoli slovenske turistične agencije. Za iskanje mednarodnih letalskih kart si lahko pomagate z naslednjimi spletnimi stranmi:

– www.vueling.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.royalairmaroc.com/int-en (Benetke – Casablanca – Banjul)
– www.iberia.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.brusselsairlines.com (Budimpešta – Bruselj – Banjul)
– www.tuifly.be/(Bruselj – Banjul)
– www.momondo.com
– www.edreams.com

Let iz Barcelone do Banjula traja nekaj manj kot 6 ur. Če greste iz Benetk preko Casablance, oba leta trajata cca 3 ure.

Priporočamo vam, da pregledate vse opcije, tudi enosmerne vozovnice. V zadnjem času so bili nakupi dveh enosmernih vozovnic bolj ugodni kot povratna vozovnica pri enemu ponudniku.

Na primer:
odhod iz Benetk preko Barcelone v Banjul v Vuelingom.
pirhod iz Banjula preko Casablance v Benetke z Royal Air Maroc-om

Pri nakupu bodite pazljivi, da:
– cena vključuje prtljago
– cena vključuje takse in pristojbine
– so leti povezani (z nakupom letalskih kart v eno smer z dvema ali tremi prevozniki bistevno povečate tveganje za zamudo in dodatne stroške – če na primer kupite letalsko karto iz Benetk do Barcelone z xx prevoznikom in iz Barcelone do Banjula z xy prevoznikom, lahko v primeru eno-minutne zamude prvega prevoznika, ostanete brez letalske karte za naprej, kar v praksi pomeni, da morate kupiti novo karto, ki pa je lahko na voljo šele čez en teden… ali pa kupite karto za domov… )

V kolikor boste karte rezervirali zelo kmalu, vam priporočamo, da pri katerikoli zavarovalnici v Sloveniji v roku 24 ur plačate riziko odpovedi. To pomeni, da v primeru, da na potovanje ne morete iz tehtnih razlogov (pod pogoji zavarovalnice), dobite denar nazaj.

Za prevoz do letališč v Evropi priporočamo GoOpti. Njihova spletna stran https://www.goopti.com/sl/. Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 20€ do 25€ če pravočasno rezervirate).

VSTOPNI OBRAZEC
Na letalu ali ob prihodu na letališče boste prejeli »vstopni« obrazec, ki ga je potrebno izpolniti takoj ob prihodu in ga predložiti ob prvi kontroli potnih listov. Če obrazca niste prejeli, ob prihodu v letališko stavbo takoj zaprosite osebje zanj. Izpolnite obrazec in nato nadaljujte proti izhodu. Obrazec je namenjen evidenci potnikov, ki pridejo in odidejo iz gambijskega letališča. Poleg osnovnih podatkov je potrebno vpisati številko potnega lista, poklic, kje ste nastanjeni v Gambiji (Senegambia), namen obiska (tourism and volunteering), kje ste zvedeli za Gambijo (Charity Pearl The Gambia).

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letališču čakal predstavnik gambijske organizacije. Priporočamo vam, da si oblečete naše zelene majice, saj jih osebje na letališču že zelo dobro pozna. Velikokrat se zgodi, da si s tem botri in prostovoljci skrajšajo čas pregleda prtljage.,

Za vse naše botre uredimo prevoz iz letališča Banjul do Serekunde, ne glede na uro prihoda na letališče. Cena prevoza je 10€ na smer.

– Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani lahko po najnovejših informacijah vizum za 1 mesec dobijo brezplačno ob prihodu na letališče. Posebnost je le za prihode iz drugih afriških letališč, kot na primer Maroko. Pri tem vam pomagamo pridobiti dokument za oprostitev plačila vizuma.

Podaljšanje vizuma (po 28 dneh) je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tam vam pomagamo mi.

– Strošek namestitve: 

Preko lokalnega posrednika vam pomagamo pri rezervaciji stanovanja, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih.  Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča, vendar sta v »boljših« in s tem tudi dražjih predelih tako higiena kot tudi varnost na veliko višjem nivoju. Tudi dostop do elektrike, interneta, vode in sanitarij je v takih predelih boljši, v primerjavi z drugimi revnejšimi in za nas težje sprejemljivimi pogoji. Nastanitev je potrebno poravnati 1 dan po prihodu v Gambijo.

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko naknadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa tega več ne podpiramo, saj smo imeli več slabih izkušenj kot dobrih. Poleg tega, da so nekateri prostovoljci ostali brez telefona, računalnika in denarja, je imela večina težave pri prehrani (driska), nenavadne (lahko nevarne) pike žuželk, bili so brez dostopa do elektrike in vode ter splošno nezadovoljni s higieno v bivališčih. Vse to bi načeloma še sprejeli, če bi obiskovalci pač želeli biti v takih razmerah, vendar smo s takimi odločitvami začeli spravljati v neprijetne (nevarne) situacije tudi domačine. In to je tudi glavni razlog, da tega preko naše organizacije ne ponujamo več, saj je sodelovanje domačinov za nas izredno pomembno. S tem, da Evropejcem ponujamo prostovoljno delo, jih ne želimo spravljati v situacije, ki vodijo v vlome v bivališča, ker mislijo, da so jim belci prinesli ogromno denarja in drugih stvari. Naši sodelavci so že ostali brez edinega telefona, ki je bil pri hiši in brez denarja za hrano za naslednji dan. Prav tako oni sami nimajo velikih bivališč v katerih bi imeli sobe za goste. V resnici imajo zelo malo bivalnih prostorov, kjer običajno spi po več ljudi v eni sobi. V primeru, ko so naši prostovljci želeli bivati pri njih, so drugi spali na hodnikih, po tleh in pri sosedih. Problem nastane tudi pri plačilu za bivanje in prehranjevanje. Pričakovanja domačinov so velika, obiskovalci pa za take pogoje niso pripravljeni plačati pričakovanih zneskov. Vse to vodi v nezadovoljstvo obeh stranI, kar pa ni naš namen.

Cena nastanitve je 15€ na dan/po osebi. Cena velja za nastanitev v eno-sobnih, dvo-sobnih ali trosobnih čistih stanovanjih z eno ali dvema kopalnicama, 24-urno varovanje, čiščenje, wi-fi, menjavo posteljnine in brisač, elektriko in vodo, plin za kuhanje. Vsa okna imajo komarnike. V kuhinji je štedilnik, hladilnik in osnovni pripomočki za kuhanje. Stanovanja so na peš razdalji do plaže, menjalnice, trgovin, craft marketa, bank in restavracij.

KAKŠNE SO HIGIENSKE RAZMERE

Higienske razmere v stanovanjskem kompleksu, kjer so nastanjeni vsi naši prostovoljci in botri so podobni evropejskim. Čista stranišča z wc školjko, dostop do tople vode, sveže rjuhe, urejena “kanalizacija”, redno odnašanje smeti in vsakodnevno čiščenje je zelo pomembno za obiskovalce, ki v Gambijo niso prišli samo na potovanje ampak tudi na prostovoljno delo, počitnice in dopust. Higienske razmere izven stanovanjskega kompleksa pa niso primerljive s slovenskimi. Prav zaradi tega, so vsi naši botri in prostovoljci izredno zadovoljni z nastanitvijo, ki jim jo pomagamo rezervirati, saj po dveh dneh lokalnih razmer cenijo čisto posteljo, toplo prho in WC školjko ter še posebno spanje brez nadležnih žuželk, ščurkov, miši in podgan.

Pri domačinih so higienske razmere slabše. Običajno so na voljo le lokalna stranišč (brez wc paprija)a, prah je prisoten povsod, smeti običajno ležijo vse na okrog. ponekod so prisotne neprijetne vonjave. Muhe so v kombinaciji z visokimi temperaturami še veliko bolj nadležne kot sicer. Tekoča (mrzla) voda je običajno na voljo le sredi dvorišča. Zgodi se tudi, da vode ni. Večina prebivalcev živi v zelo skromnih pogojih. Kanalizacija ni urejena, zato je še posebno neprijetno okoli stranišč. Higiena je odvisna od posameznikov, vendar razmere dostikrat ljudi prisiljo, da ne morejo vzdrežavati boljših higienskih razmer.

Osebna higiena prebivalcev je na splošno uredu. Umivajo se zelo pogosto zaradi visokih temperatur in zaradi vere. 90% je Muslimanov kar pomeni, da 5 x na dan molijo. Pred vsako molitvijo pa opravijo obred pri katerem si umijejo roke, obraz in noge.

Otroci si premalokrat umijejo roke, zato jih je potrebno stalno spodbujati in ozaveščati.

Stroški hrane so seveda odvisni od vaše izbire.

V okolici nastanitvenih kapacitet, pri rezervaciji katerih pomagamo mi, so na razdalji, ki jo lahko prehodite peš na voljo vse večje trgovine, kjer lahko kupite vse osnovne stvari, ki jih potrebujete in še več. V trgovinah, kjer so stranke večinoma turisti, nudijo veliko izbiro tujih prehrambenih izdelkov, ki pa so cenovno precej visoke in zelo primerljive z evropskimi. Živila hranijo v hladilnikih in zmrzovalnikih, sadje in zelenjavo tehtajo ter imajo fiksne cene. Na blagajni dobite račun. V neposredni bližini so tudi lokalne trgovine oziroma kioski, kjer lahko kupite kruh, maslo, jajca, sladkor, olje (na lončke), prašek za pranje perila, sladkarije, mleko v prahu, tobačne izdelke, instant kavo, itd.

V trgovinah, kjer imajo elektriko in hladilnike, lahko kupite vse vrste živil. Od mlečnih in mesnih izdelkov, do testenin, omak, kosmičev, namazov, marmelad in jam-ov. V zmrzovalnikih imajo zelenjavo, pizze, lazanje, pomfri, piščančje panirane zrezke, itd. . Kljub vsemu je način shranjevanja in skladiščenja drugačen, zato previdnost ni odveč. Potrebno je biti pazljiv pri rokih uporabe in pri zmrznjenih izdelkih.

Zelenjavo in sadje je priporočljivo kupovati pri lokalnih prodajalcih. Cene so za malenkost nižje kot pri nas vendar je zelenjava in sadje veliko okusnejše kot pri nas.

V Gambiji obstaja tudi veliko vrst restavracij, od preprostih barov na plaži, do gurmanskih restavracij, ki strežejo vse od italijanskih do libanonskih delikates. Tudi za vegetarijance je dobro poskrbljeno, čeprav je izbira veliko manjša v manjših mestih in vaseh. Domačini so se popolnoma prilagodili zahtevam turistov, zato nudijo pizze, hamburgerje, testenine, zrezke, itd. Državo boste najbolj doživeli, če se boste poskušali prehranjevati kot domačini. Pizzo, zrezke in pomfri imate imate vsak dan na dosegu roke v Sloveniji oziroma Evropi.
Zelo redko se naši prostovoljci poslužujejo hrane v restavracijah.

Prav tako lahko za 1 ali 1.5€ kupite tradicionalno kosilo (riž z omako, zelenjavo in/ali mesom/ribami) pri lokalnih prodajalkah. Hrana je dokaj pekoča, zato bodite previdni, ko naročate in vedno prosite za pomoč domačine. Ti vam bodo pomagali izbrati gambijsko specialiteto, ki vam bo ustrezala, čeprav običajno ni veliko izbire (dve ali tri jedi). Pomembna je tudi previdnost pri izbiri lokalne restavracije, saj higienske razmere niso povsod primerne za naše želodce.

V stanovanjskih kompleksih imate na voljo kuhinjo, kjer si lahko sami pripravite dnevne obroke.

Če boste izbrali lokalno, bo bistveno cenejše!

Lokalni zajtrk (štručka kruha z maslom, fižolom, akro, jajcem, čokoladnim namazom, ostrigami, piščancem in solato,…) stane cca 0,10€. Prav tako je z večejo. Cene so od 0,10€ do maksimalno 2€.

Kadarkoli in kjerkoli si lahko kupite tudi sezonsko sadje, ki je zelo okusno in cenovno ugodno. Kupujte le tisto, kar v tistem času raste! Vse ostalo je uvoženo in drago.

V praksi pa imamo organizirana kosila s pomočjo domačinke Hanne, ki pripravi kosilo za vse botre in prostovoljce.
Cena kosila je 2€ po osebi. Prispevek za Hanno je 4€ po osebi na teden.

Prispevek za Hanno vključuje dnevne nakupe sveže zelenjave in ostalih sestavin, prevoz, pripravo hrane in pomivanje posode ter njen zaslužek. Hanna prejme 100% znesek od vaših prispevkov. Organizacija se na ta način trudi ustvarjati prihodek za domačine in zmanjšati odvisnost od pomoči drugih. Hkrati pa jih učimo, da trdo delo obrodi sadove.

Hannah je mama samohranilka in ima 5 otrok. Že več kot 2 leti je brez redne službe. Preživlja se s priložnostnimi deli. Pri plačilu stroškov ji sedaj pomaga tudi najstarejši sin s skromnimi prispevki pri najemnini. Če se boste odločili za Hannin menu, ji boste ogromno pomagali. Njen tedenski jedilnik je sestavljen iz tradicionlanih gambijskih jedi v kombinaciji s prilagojenimi evropejskimi jedmi. Vsak dan pripravi mesno in vegetarijansko (tudi vegansko) jed. Kuhanje jo zelo veseli in presrečna je, če so ljudje zadovoljni z njeno hrano. Pripravljena se je prilagoditi vašim željam in okusu.

Višek hrane vsak dan razdeli tudi domačinom (varnostniku, vrtnarju,…).

– ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z MEDICINSKO ASISTENCO V TUJINI

Priporočamo, da v Afriko ne potujete brez zdravstvenega zavarovanja. Skoraj vse zavarovalnice jih ponujajo. Najcenejše je letno zavarovanje za tujino, ki ga lahko uporabljate v vseh državah, ki jih boste obiskali v tistem letu.
Za zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini se obrnite na zavarovalnico. Ne pozabite omeniti, da se odpravljate v Gambijo. Naj ima zavarovalna vsota dvojno kritje, saj so stoški zdravljena tujcev v Gambiji izredno visoki.
Priporočamo, da si uredite tudi nezgodno zavarovanje v primeru, da se vam kaj zgodi.

V kolikor boste imeli kakršnakoli vprašanja v zvezi z organizacijo potovanja, se obrnite na koordinatorje prostovoljstva na e-naslov info@potujkotprostovoljec.si.

– Strošek dnevnega prevoza je odvisen od izbranega prevoznega sredstva in destinacije. Cena lokalnih prevozov je od 0,10€ naprej. Za vožnjo s taxijem se je potrebno predhodno dogovoriti za ceno.

– Dodatni stroški so povezani z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, vstopnina za lokalni koncert, pijača). V povprečju obiskovalci zapravijo od 30€ do 50€ na teden ( po osebi) za vse svoje potrebe (hrana, prevoz, izleti,…).

Darila varovancem in družinam so seveda osebna odločitev. Mi priporočamo za otroke male črtaste zvezke, polne peresnice, oblačila (po starosti). Vse ostalo pa je najbolje družini podariti na licu mesta. Najbolj pogosto botri odpeljejo mame v trgovino, kjer si lahko izberejo vse kar potrebujejo (riž, olje, sladkor, milo za pranje perila, začimbe,…). Tudi otroka lahko peljete na tržnico, da si izbere čevlje ali oblačila. Lahko pa jim enostavno dati določen pripsevek in jim prepustite, da se sami odločijo kako bodo denar porabili. V nobenem primeru dodatno obdarovanje ni obvezno. Če jih želite samo obiskati, vsa bodo prav tako veseli, tudi če pridete praznih rok, saj jim pomagate že čez leto.

3. SOFINANCIRANJE DIJAŠKIH IN ŠTUDIJSKIH OBISKOV GAMBIJE

V kolikor bi se v Gambijo odpravili z otrokom, ki je dijak ali študent, vam Javni sklad RS omogoča sofinanciranje študijske obiska. To je odlična priložnost, da se skupaj z otrokom odpravite na potovane z namenom.

Možnost sofinanciranja študijskih obiskov omogoča Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije , ki vsako leto razpiše sredstva za študente in dijake. Predmet javnega razpisa je štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujino za namen:

  • izobraževanja ali
  • praktičnega usposabljanja.

Sredstva so namenjena štipendiranju vsaj 3-tedenskih študijskih obiskov študentov ter vsaj 2-tedenskih študijskih obiskov dijakov. Sredstva se dodelijo za pokritje neposrednih stroškov študijskega obiska.

Za več informacij nam pišite!

4. VARNOST V ČASU BIVANJA IN PROSTOVOLJNEGA DELA

Dejstvo je, da Gambija spada med najvarnejše afriške države. Nima rudnih bogastev, nima nafte, nima diamantov, lesa, nima nič kar bi lahko povzročalo nemire. In je za to zelo mirna država. Nima vojne.

Kar pa ne pomeni, da je varnost taka kot v kakšnem majhnem kraju v Sloveniji. Manjša kriminalna dejanja se dogajajo vsak dan, kot vsepovsod po svetu. Tujci pa so zaradi stvari, ki jih nosijo s seboj na potovanja, še bolj na udaru. Tako kot v Barceloni, Rio de Jeneiru ali v Ljubljani. Torej največkrat so domačini in obiskovalci žrtve kaznivih dejanj v obliki kraje. Drugih neprijetnih situacij na srečo ni bilo. V stanovanjskih kompleksih, kjer so nastanjeni botri in prostovoljci do sedaj še nismo imeli težav. Od prenosnikov, telefonov, fotoaparatov do denarja, ki jih imajo prostovoljci s seboj, so na varnem. Poleg tega je na voljo sef, kamor lahko vsak pospravi večje količine denarja ali druge dragocenosti. Edina nevarnost, da ostanete brez sadja na mizi so opice, ki  v času sezone manga, avokada in papaye, zelo rade pridejo kaj ukrasti.

Poleg tatvin in vlomov, je potrebno misliti še na bolezni, ki so posledica slabih higienskih razmer, uživanja okužene hrane in vode, ter neprimerne življenjske razmere. Med najpogostejše bolezni, s katerimi se lahko srečamo na potovanjih, zagotovo sodijo tiste, ki jih prenašajo komarji in kapljične nalezljive bolezni. Za komarje ali proti komarjem v lokalni predelih ni dobro poskrbljeno in možnost, da vas piči malarični komar je veliko večja, če se stalno zadržujete v lokalnih predelih, kot pa, da ste v stanovanju, ki je popolnoma opremljeno s kvalitetnimi komarniki na oknih. Kapljične nalezljive bolezni pa povzročajo bakterije in virusi, ki se prenašajo po zraku, predvsem s kapljicami iz ust pri govoru, kihanju in kašljanju. Za preprečevanje širjenja teh bolezni je pomembno prezračevanje in čiščenje prostorov ter čiščenje površin in predmetov. Tega v lokalnih stanovanjih ne prakticirajo prav pogosto.

In še zadnja pomembna stvar je ta, da naj vas ne zavedejo razna prijazna vabila domačinov, torej neznancev. Ljudje v Gambiji so zelo, zelo prijazni. Včasih pa se za prijaznostjo skriva tudi kakšen načrt. To sicer ne pomeni, da se ne smete z nikomer pogovarjati in navezovati stikov, vendar si morate vzeti čas za prijateljstvo in imeti tudi meje. Gambijci dajo izredno hiter občutek domačnosti. Zdelo se vam bo, da se poznate že nekaj let. Bodite pametni in razsodni. Kar ne bi storili doma, ne naredite v tujini.

Če boste upoštevali naše dobronamerne nasvete in opozorila glede varnosti, bivanja in kultunih razlik, bo verjetnost za negativne izkušnje in dogodke, precej zmanjšana. Vsega se vsekakor ne da prepričiti, vendar je vse kar je zapisano in povedano z namenom, da boste čimbolj kvalitetno opravljali prostovoljno delo in preživljali prosti čas. Humanitarna organizacija v Gambiji je bila ustanovljena s strani domačinov, ki državo in značaj prebivalcev zelo dobro poznajo. Tako kot v vsaki državi na svetu, je smiselno upoštevati nasvete tistih, ki v državi živijo in delajo. Pri tem pa je prav tako pomembno, da ne pozabite, da ste preko organizacije z nami povezani zaradi skupnih motivov in lažjega dosega ciljev za izboljšanje trenutnih razmer posameznikov v državi.

5. KAKO BOSTE SPREJETI MED DOMAČINI

Med domačini boste zelo dobro sprejeti a vendar pod pogojem, da boste spoštljivi in boste upoštevali kulturne razlike. Pomembno je, da se seznanite o značilnostih države kamor se odpravljate, katera vera prevladuje, kakšna so pravila oblačenja, kaj se pričakuje od vas. Pomembno je, da ne pozabite, da ste tujci in da vam, zaradi tega, ker ste prostovoljci iz Evrope, ni vse dovoljeno. Sposobni morate biti prisluhniti potrebam lokalnega prebivalstva, ki se ujemajo s poslanstvom naše organizacije.

Če boste to upoštevali, boste doživeli nepozabno izkušnjo, pridobili ogromno novih prijateljstev in znanje za življenje.

Do družin vas bomo prvič peljali mi, nato pa se lahko sami dogovarjate za obiske in druženja. Na vašo željo vas peljemo tudi na šolo, ki jo otrok obiskuje (pod pogojem, da ne pridete v času šolskih počitnic).

Ostale aktivnosti, druženja in izlete so stvar vaše odločitve. Pri organizaciji vseh, vam lahko pomagamo.

6. KOLIKO BOTROV IN PROSTOVOLJCEV JE OBIČAJNO V GAMBIJI

V Gambiji je 24 ur prisoten predstavnik organizacije, ki živi v stanovanjskem kompleksu skupaj z botri in prostovoljci. Občasno je na lokaciji prisoten tudi slovenski član organizacije. Nikoli pa ne boste povsem sami. V varovanem stanovanjskem kompleksu je več stanovanj. Vsa stanovanja so si zelo blizu.

Število je odvisno od termina, od 2 do 30.

7. POSTOPEK PRIJAVE

Prvi korak je izpolnjevanje obrazca/prijavnice, ki vam jo pošljemo mi, ko se odločite, da se nam pridružite v Gambiji.

Skupaj z obrazcem je potrebno plačati tudi prijavnino, ki znaša 50€. V prijavnino je vštet prispevek za lokalne spremljevalce, mentorje, sodelavce, vso podporo, informacije, usposabljanja, gradivo, učenje in 2 majici. Podatke za nakazilo vam bomo posredovali, ko prejmemo vašo prijavnico.

8. PRIPRAVE NA ODHOD

Ko imate urejeno vso dokumentacijo, cepljenja in zavarovanja, pomeni, da vas do odhoda v Gambijo loči le še izobraževanje o državi v katero potujete ter prebiranje literature o prostovoljstvu, načelih društva, raznih priročnikov, ki vam jih bomo posredovali.

Za skupine organiziramo usposabljanja med vikendi v Ljubljani. Ob prijavi vam sporočimo datum usposabljanja.
Individualne prostovoljce poskušamo priključiti skupinam. Če to ni izvedljivo, potem pošljemo na e-mail gradivo, ki ga morate predelati sami.

Vse naproščamo, da si preberete tudi naslednje informacije:
– Načela društva Za Otroke Sveta
– Priročnik za uporabo Kodeksa oblikovanja podob in sporočil na področju razvojnega sodelovanja in izobraževanja
– Etični kodeks
– Zakaj Gambija?
– Koristne informacije
– Splošne informacije

9. ŽIVIMO IN DELAMO Z OTROKI

Vedno smo prisotni na lokaciji, otroke in družine večkrat obiščemo tudi sami. Preden smo jih vključili v program botrstva, smo se temeljito prepričali o njihovih življenjskih razmerah. Zavedamo se, da moramo biti pri vsakem projektu fizično prisotni na lokaciji, kajti le na ta način lahko nadziramo dejansko stanje in s tem zagotavljamo, da se denar porabi izključno za pomoč otrokom in družinam. S tem pa zagotavljamo tudi varnost sredstev, ki nam jih podarijo donatorji.

V GAMBIJI STE GOST

Nikoli ne smete pozabiti, da ste gost v državi, ki jo boste obiskali, kar pomeni, da je potrebno pomagati tam, kamor vas usmerimo in na način, ki ga od vas zahtevamo oziroma vam ga svetujemo. V skladu s tem so nastala načela društva, ki se jih je potrebno držati, saj gre za varnost družin, otrok in vas samih. Mi zelo dobro poznamo tamkajšnje razmere in lokalne navade, prav tako nas poznajo domačini in lokalna skupnost, zato je sodelovanje in splošno razumevanje med nami in domačini ključnega pomena. Njihovih navad, kulturnih in verskih običajev ne moremo spreminjati. Kot gostje se moramo prilagoditi in skušamo pomagati na najbolj primeren način.

Poleg tega, da ste zdravi, so pomembne tudi vaše naslednje lastnosti: prilagodljivost, potrpežljivost, spretnost, samostojnost, pozitiven odnos, fleksibilnost, iznajdljivost, odgovornost, smisel za humor,… Vse te lastnosti so lahko dobra pomoč pri premagovanje kulturnega šoka, katerega doživi vsak, še tako izkušen popotnik.

LOKALNA DOBRODELNA ORGANIZACIJA

Organizacija v Gambiji ima pomembno vlogo pri koordinaciji dela in izvaja veliko funkcij, kot so prepoznavanje in določanje vrste pomoči ter razvijanje projektov, ki koristijo lokalnim skupnostim. V Gambiji vas predstavniki organizacije vodijo in so stalno z vami pri obisku družin in drugih želenih aktivnosti. Skrbijo za vašo varnost in dobro počutje v državi. Vse družine poznajo osebno in pričakujejo, da jih boste tudi vi spoštovali v enaki meri, kot one spoštujejo vas. Pomembno je, da upoštevate varnostne nasvete in se o vsaki zadevi pred vašim ukrepanjem posvetujete, saj lahko nevede z nepremišljenim dejanjem naredite več škode, kot koristi. Verjamemo, da se za obisk ne odločite zato, da bi komurkoli škodovali.

Za več informacij smo vam na voljo na info@zaotrokesveta.com

Bottstvo